2 ideei principale din text, va rogg enormm, dau coroana.
Provocare! Citeşte cu atenție textul:
Mudromu I plemenitomu, I cistitomu 1 bogon darovanomu jupan Hanas Bengner of Brasov mnogo sdravie of Nécşu ot Dlogopole. (Preaințeleptului şi cinstitului, şi de Dumnezeu daruitului jupan Tlands Bengner din Braşov multă sănătate din partea lui Neacsu din Campulung, nn.)
I pak (-şi iarăşi) dau știre domnie tale za (despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că Imparatul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus in sus pre Dundre.
I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de mile me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre in sus. I pak să ştii ca baga den toate oraşele câte 50 de omin să fie ajutor în corăbii.
I pak sǎştii cumu se-au prins neste meşter(i) den Tarigrad cum vor treace ceale cartila cela strimtul ce ştii şi domniia ta.
I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg er am auzit de bolari ce sa mga de generemiiu Negre, cum i-au dat imporatul slobozie lui Mahamet beg, pe lo-i va fi so pr Teara Rumânească, iară el să treacă.
I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Başăral de acel lotru de Mahaner beg de domniile voastre.
1 pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înțele și eu. Eu spui domniele und domniiata eşti înțelept şi aceste cuvinte să fii donhiiata la tine, să nu stie umin malfi, şi de
voastre să vă păziți cum știți mai bine. I bog te veselit. Amin (Si Dumnezeu să te bucure. Amin)
(Scrisoarea lui Neacsu din Câmpulung, 1521- Primul text in limba románd