👤

• Se dă textul: Da, undeva, departe, in oraşul său, Petruş, băiețașul cu ochi sclipitori şi cu nasul cam cârn, nu-l uitase pe Fram. A auzit şi el că directorul Circului Strutki 1-a trimis îndärät, în ghețurile unde se născuse. lar de-acolo, din oraşul unde vântul şi ploile n-au smuls incă toate afişele vechi de pe ziduri, Petruş il urmăreşte in vremea aceasta cu gândul şi cu închipuirea. Poate că nu l-au uitat nici alți copii, din alte nenumărate târguri prin care a cutreierat Circul Strutki cu Arca lui Noe, plină de elefanți, de tigri, de lei, de şerpi, de maimuțe! Poate că mai istorisesc şi acum hâtrele lui năzdrăvănii! [...] Dar Petruş nu se mărginise numai la asemenea şigalnice" amintiri. [...] De dragul lui Fram se așter- nuse în toată legea la citit felurite cărți despre urşi albi şi despre expedițiile polare. Sfarsea una şi începea alta. Pe urmă, se întorcea din nou la cele pe care le-a mai citit. Iar a doua zi povestea cu mare aprindere prietenilor aceste peripeţii. Fetiţa cu părul bălai şi cu ochii albaştri, nepoata fostului profesor, se ținuse de cuvânt. Vorbise cu bunicul, luând povestea pe departe, cu mici şi nevinovate şiretlicuri. -Bunicule, mai ții minte pe băiatul de lângă noi, de la circ, din seara reprezentației de adio? - Ei? Ce-i cu dânsul? Grozav l-a mai amărât pe el tot ce s-a întâmplat atunci cu Fram!... Mi-a părut rău și mie... Asta-i tot? - Mai este ceva cu dânsul. - Ce anume? - Grozav ii mai place lui să citească istorii despre urşi albi şi despre călătoriile la poli... Foarte frumos pentru el. Am văzut eu că are o privire de băiat deştept. Da, dar nu are cărți, bunicule! [...] Măcar știi unde stă? Nici asta nu știu... Ce nevoie e să știu? Ca să-i trimitem un răspuns, să vină și să-şi ia cărțile. [...] Cu adevărat, multă lume din oraș se perinda prin casa lor să capete cărți de citit. De data asta, fostului profesor ii făcuse mai mare plăcere, aflând că se găseşte un băiat dornic să cunoască viața urşilor albi și toate peripeţiile expedițiilor polare. [...] Astfel a căpătat Petruş cele dintâi cărți despre urşii albi şi despre expedițiile polare. [...] După ce şi-a terminat lecțiile pe a doua zi, Petruş rămâne câteodată, până târziu, cu coatele amorțite pe masă, citind la lumina lămpii istoria expedițiilor polare din cele mai vechi timpuri. Uită atunci de joacă, de alte cărți, uită chiar şi de paharul cu ceai care-l așteaptă pe sobă. Tot ce e în jurul său parcă se depărtează și se Exercitii de antrenament 11​