6.Alcătuiește enunțuri cu următoarele perechi de paronime: orallorar, aluziel iluzie, dependenţă/dependință, consultatie/consultare, a recuzala refuza, iminent/ eminent, suveran/suzeran, monah/monarh, literar/literal, virtuoz/virtuos.
7. Rescrie enunțurile de mai jos, folosind, pentru fiecare verb menționat între paranteze, forma de prezent a modului indicativ:
a. Fotbalistul (a degaja) mingea în careul advers.
b. Matei la indoi) rigla de câte ori are emoții.
c. Sportivul îşi la contracta) musculatura de câte ori ridică greutăţi.
d. Elevii au văzut pe platourile de filmare cum se la turna) o peliculă cinematografică.
e. Apa la reflecta) razele soarelui.
f. Elevul (a reflecta) asupra temei propuse pentru dezbatere.
h. Cercetătorul a contactat virusul în expediția ce a avut loc în jungla amazoniană.
e. Elevii citesc operele literale recomandate de profesori. f. Colega mea de bancă a fost inervată de îngâmfarea lui Andrei.
g. La reuniunea familiară au venit multe rude.
c. Nu ştiu care a fost conjectura în care s-a produs accidentul. d. Industria petroliferă este profitabilă.
8. Identifică şi corectează greşelile din enunțurile de mai jos:
a. Pacientului i-a fost prevalat țesut osos. b. Unchiul meu este un virtuos al pianului. c. Nu ştiu care a fost conjectura în care s-a produs accidentul.
d. Industria petroliferă este profitabilă. e. Elevii citesc operele literale recomandate de profesori. f. Colega mea de bancă a fost inervată de îngamfarea lui Andrei. g. La reuniunea familiară au venit multe rude. h. Cercetătorul a contactat virusul în expediția ce a avut loc în jungla amazoniana.