Stil: naturaleţe, armonie, varietate, originalitate, concizie 1 Citește fragmentul de mai jos şi apoi răspunde la întrebări. ,,Intru în bibliotecă. [...] Mă duc țintă la locul preferat, adică sus, în colțul de la fereastră. Lumina scaldă această zonă. Iau o carte de astrofizică. Nu m-am gândit de mult la concepte de ansamblu. Poate c-am fost prea concentrată pe lucrurile mai mici. Mi-am ținut mintea concentrată pe anumite chestii dis- tincte. Citesc despre galaxii şi microunde cosmice şi asta mǎ ajută să respir mai uşor. Aşez în perspectivă locul meu în univers. Sunt praf de stele. Sunt de un maro-auriu. Sunt doar o scamă într-o întindere vastǎ." Holly Goldberg Sloan, Din 7 în 7 a Foloseşte culori diferite pentru a evidenţia, în text, ele- mentele ce ţin de naturaleţea stilului (cu galben), de varietate (cu roşu) şi de originalitate (cu verde). Ai în vedere trăsăturile menţionate în tabel, în prima coloană. b Acordă un calificativ de la 1 la 3 (1 pentru insuficient, 2 pentru mediu şi 3 pentru foarte bine) pentru fiecare dintre următoarele trăsături ale stilului prezente în fragmentul dat. Notează în tabel, în dreptul punctaju- lui acordat, o scurtă justificare a calificativului propus de fiecare dată. Caracteristici ale stilului Naturaleţe exprimare = 3 p. = foarte bine 2 p. = bine 3 p. = insuficient firească, necăutată a ideilor, apropiată de exprimarea orală Armonie = muzicalitate, repetarea unor cuvinte sau sunete cu efect eufonic, evitarea alăturărilor neplăcute de sunete (ca cu, ca că etc.). Varietate = folosirea unui vocabular divers, a unor fraze variate ca structură gramaticalǎ Originalitate = noutatea ideilor exprimate, puterea textului de a capta interesul cititorului.