Odinioară nu era cale ferată. Drumul asta îl făceam cu trăsura şi încântarea nu mai avea sfârşit. Plecam de jos, dintre maluri căptușite (...) şerpulam printre măguri păduroase, sulam dealurile îmbrăcate în pometuri, ajungeam la munţi, ne strecuram prin chei de stânci, ne dam jos ca să uşurăm caii la coaste, poposeam în piscul pripoarelor să răsuflăm şi să ne umplem ochii de priveliştea ce izbucnea deodată în perspectiva zecilor de laturi ale munţilor, unde mă aşteptau răsfățul bunicilor, libertatea să mă cațăr în pomi, să mă scald în voie, să călăresc, dar mai ales să umblu cu puşca prin păduri.
Acum trenul luase locul şoselei vrăjite, şi asta mă întrista ca o îmbătrânire mea şi a
Jocurilor Cei câţiva kilometri de la gara terminus până în sat i-am făcut pe jos, în tovarăşia
gospodarilor coborâţi odată cu mine, din care unii îşi aminteau încă de la tata şi mă ajutară să duc
bagajele. Curând, orizontul amurgului se strâmtă. Intram sub pintenul muntelui, şi noaptea täbära, când, rămas singur, băteam în porțile conacului. Am aşteptat îndelung, până ce un slugoi, stârnit
de hărmălaia câinilor, s-a îndurat să iasă, bănuitor - boierul nu era acasă.
relatii cu publicul
(Vasile Voiculescu, Sakuntala)
1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat:
a. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării? b. Cărui stil funcţional îi aparține textul de mai sus? Ilustrează două caracteristici ale stilului identificat cu exemple din textul dat.
c. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
2. Care este opinia ta despre rolul călătoriilor? Motivează-ți răspunsul.