Analizați imaginea conducătorului prezentat în textul B. De ce credeți că liderul este prezentat dintr-o astfel de perspectivă?
B. El era noul Cezar – un om genial, un om de acţiune, un om de cultură, un om de stat cu renume mondial, devotat renaşterii Italiei.
Ziarele sugereau că “Ducele “ era infailibil. Umbla o vorbă că “Mussolini are întotdeauna dreptate”, ideea pe care dictatorul o încuraja cu afirmaţii de genul “ de multe ori aş vrea să mă înşel, dar până acum nu s-a întâmplat niciodată aşa şi evenimentele s-au petrecut chiar aşa cum am prevăzut eu.”
Mussolini dorea să fie prezentat ca un om curajos, puternic şi atletic, un model pentru toţi bărbaţii italieni.
Reviste şi ziare publicau fotografii cu Mussolini în diferite ipostaze, întreţinându-se o imagine de tinereţe, eliminându-se orice referire la vârsta sau la faptul că trebuia să poarte ochelari.
Mussolini ţinea foarte mult să fie văzut ca un om de cultură.
Ca urmare, s-a făcut cunoscut faptul că citise toate cele 35 de volume ale Enciclopediei Italiene, pe aproape toţi clasicii literaturii europene, inclusiv operele complete ale lui William Shakespeare.