👤

Are 90 de ani, lucrează pe laptop, citeşte doar presa online, e conectată zilnic la internet,
urmăreşte cele mai recente descoperiri medicale şi ţine pasul cu noile tehnologii. Pe Sylvia
Hoişie o cunoaşte lumea ca „doamna doctor Polidin" deoarece a condus colectivul care a produs
soluţia injectabilă cu rol de creştere a rezistenţei anti-infecţioase cu care ne-am „întâlnit” cu toţii,
mai ales în copilărie.
Dezvoltarea accelerată a tehnicii a fost dificilă pentru dumneavoastră sau aţi reuşit
să ţineţi pasul cu noile tehnologii?
Am ţinut pasul de fiecare dată. Eu am avut şansa să am radio încă din 1931. În 1959
aveam deja televizor, de câţiva ani buni lucrez la computer, sunt conectată în online, citesc
presa şi urmăresc filme pe internet. Telefonul mobil îl folosesc de peste 15 ani. Dacă pe primul
I-am cumpărat la mâna a doua, pe cel de acum l-am achiziţionat nou şi e cu „touch screen".
Iniţial am crezut că nu mă voi descurca, dar acum e foarte simplu. În plus, pot să văd pozele la
rezoluţie bună.
Aveţi adresă de email?
Da, cum să nu, de mai bine de 7 ani şi comunic foarte mult cu familia şi prietenii. Dar nu
am Facebook, nu-mi place, mi-ar ocupa prea mult timp. Eu sunt la o vârstă la care nu mai trebuie
să povesteşti despre tine, te mulţumeşti cu ceea ce eşti. [...]
Aveţi o îndrumare pentru tinerii acestor vremuri?
Să fie mai optimişti şi mai încrezători în ei, să caute să cunoască lumea, să nu-şi
risipească viaţa în nimicuri. E înţelept să te gândeşti ce vrei să faci cu viaţa pe care ai primit-o.
Un regret aveţi?
Că nu sunt măcar cu 10 ani mai tânără. Nu mult, să am 80 de ani.
Credeţi că v-aţi împlinit misiunea în această lume prin tot ceea ce aţi realizat?
Se poate mai mult. Dacă mă străduiam, poate reuşeam şi mai mult.
(Mirela Vasadi-Blasius, Life.ro)
A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire
la textul dat.
6 puncte
1. Indică sensul secvenței am ținut pasul.
2. Menționează două metode moderne de comunicare la care face referire Sylvia Hoişie, utilizând
informațiile din textul dat.
6 puncte
3. Precizează una din reuşitele doamnei Sylvia Hoișie, justificându-ți răspunsul cu o secvență
semnificativă din text.
4. Explică motivul pentru care Sylvia Hoișie nu are Facebook.
6 puncte
6 puncte
5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a Sylviei Hoișie aşa cum reiese din textul dat.
6 puncte
B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă viața trebuie sau nu
risipitǎă prin lucruri sau acțiuni inutile, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras, cât și la
experienţa personală sau culturală.
20 de puncte