M-am tolănit pe iarba foarte măruntă şi moale şi am adormit mai adânc decât îmi amintesc să mi
se fi întâmplat vreodată, după socotelile mele cam la vreo nouă ceasuri, pentru că la deşteptare tocmai
se crăpa de ziua.
Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece, cum stam
aşa culcat pe spate, mi-am simțit atât braţele, cât şi picioarele legate zdraván
de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung și des, prins și el în același
fel. Am simțit, de asemenea, că tot trupul, de la subsuori până la coapse, e le-
gat cu fire subțiri. Puteam privi numai in sus; soarele începea să dogorească,
iar lumina îmi supăra ochii. Auzeam în jurul meu un zgomot nedesluşit, dar
din poziţia în care mă găseam nu izbuteam să văd altceva decât cerul. N-a
trecut mult şi am simțit ceva ca o vietate mişcându-se pe piciorul meu stâng, înaintând binişor pe piept
şi oprindu-mi-se în dreptul bărbiei; plecându-mi ochii pe cât puteam, am desluşit o făptură omenească
ce n-avea nici şase inci înălțime, cu un arc şi o săgeată în mâini şi cu o tolbă de săgeți la spate. Între timp,
am simțit cel puțin patruzeci de alte fiinţe asemănătoare (aşa am bănuit) urmând-o pe cea dintâi. Cu-
prins de o uimire fără margini, am răcnit atât de tare, încât au luat-o cu toții la fugă înapoi, înfricoşaţi,
iar câțiva dintre ei, după cum mi s-a spus mai târziu, au fost răniți în urma căzăturilor, când au încercat
să sară de pe mine jos, pe pământ. Aceasta nu i-a împiedicat, totuşi, să se întoarcă peste puțin timp, iar
unul din ei care se avântase până într-un loc de unde putea să-mi vadă toată faţa, şi-a ridicat brațele și
ochii în semn de mirare şi a strigat cu o voce pițigăiată, dar desluşită: ,,Hekinah degul! Ceilalți au repetat
aceste cuvinte de mai multe ori, dar atunci nu le-am putut pricepe înțelesul".
9. Redactează, în 15-20 de rânduri, o compunere de caracterizare a unui personaj din textul propus.
In redactarea compunerii vei avea in vedere:
să numeşti patru trăsături fizice/ morale ale personajului;
să ilustrezi cu exemple comentate din text trăsăturile amintite:
să precizezi mijloacele de caracterizare folosite in text;
să respecti structura unui asemenea tip de compunere.