👤
Olivia597
a fost răspuns

ace

Textul 1
EVALUARE
Latura jucăuşă şi veselă a Activilor îi determină să fie atraşi de diferite profesii în domeniul
divertismentului
şi al creşterii vânzărilor. Mai mult, caracterul
practic şi creativ îi poate conduce către
crearea de produse şi servicii estetice, cum ar fi aranjamentele florale sau arta fotografiei.
Din moment ce valorile și stilul de viață sunt considerente importante în luarea deciziilor, Activii
empatici
îşi pot structura planurile profesionale în jurul nevoilor familiei
. De exemplu, unui Activ empatic
care
a făcut studii de biologie îi place să facă muncă de teren
:
„Îmi place foarte mult latura activă a biologiei, care se desfășoară în aer liber. Am călătorit pentru a studia
populațiile
de păsări de apă, am
urmărit mamifere şi am coborât pe stânci în rapel atunci când am studiat
soimii călători; toate aceste activităţi au fost distractive şi mi-au adus nenumărate satisfacții. Acum că m-am
căsătorit şi am un copil, nu mai fac muncă de teren. Ar însemna să petrec prea mult timp departe de familie.
Trebuie să găsesc o slujbă la fel de incitantă, dar care să aibă un program normal. Este o provocare foarte
mare pentru mine."
Textul 2
(Donna Dunning, Ce tip de carieră ți se potriveşte?)
,,Până atunci nu aveam decât situația mărturisită de logodnici [...].
Ea locuia încă la mătuşa ei [...] cu o colegă de Universitate, prin care o cunoscusem şi care-mi plăcuse
mult mai mult, căci era oacheşă, iar mie nu-mi plăceau deloc blondele. Şi totuşi ajunsesem aici, soluție care,
de altfel, pe prietenă o lăsa destul de indiferentă. Era atâta tinereţe, atâta frângere, atâta nesocotinţă în
trupul bălai şi atâta generozitate în ochii înlăcrimați albaştri, că a trecut biruitoare. Lungile convorbiri,
acasă, în salonaşul cu divane acoperite cu scoarţe şi mormane de perne, deveniseră şi pentru mine-e drept,
mult mai târziu - o nevoie sufletească. De altminteri, era această fată un continuu prilej de uimire. Mai întâi
prin neistovita* bunătate pe care o risipea în jurul ei. Făcea toate lucrările mătușii ei, care era institutoare,
prăpădea puţinii bani în cadouri pentru prietene, iar pe colega ei bolnavă a îngrijit-o luni de zile
ca o soră de
caritate, cu o abnegație fără margini, de adolescentă. Pe când eu căutam să
ascund oarecum dragostea
noastră, ea ţinea s-o afişeze cu ostentație*, cu mândrie; încât, deşi nu-mi
plăcea, începusem totuşi să fiu
măgulit de admiraţia pe care o avea toată lumea pentru mine, fiindcă
eram atât de pătimaş iubit de una
dintre cele mai frumoase studente, şi cred că acest orgoliu a
constituit baza viitoarei mele iubiri."
(Camil Petrescu, Ultima
noapte de dragoste, întâia noapte
de război)
neistovit-care este mereu activ, care nu oboseşte (niciodată)
ostentație-punere în valoare în mod provocator a unei însuşiri
1. Selectează, din următoarea listă, sensul din Textul 1 al cuvântului rapel.
readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acţiunea greutății proprii ori a
unor forţe elastice (fizică);
A.
B.
C.
manevră de coardă care asigură coborârea celor mai dificile pasaje, cu maximum de securitate
(alpinism);
coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă;
semnal de goarnă pentru rechemarea abordorilor pătrunşi pe o navă a adversarului (marină).
revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări şi
a-i prelungi imunitatea dată de
vaccinarea inițială (medicină);
5 puncte
107

Ace Mă Textul 1 EVALUARE Latura Jucăuşă Şi Veselă A Activilor Îi Determină Să Fie Atraşi De Diferite Profesii În Domeniul Divertismentului Şi Al Creşterii Vânză class=