ba In anul 1897, tánára şi frumoasa principesǎ Maria a României a dorit ca unul dintre visurile ei din copilărie să devină realitate, acela de a avea o casă construită în copaci. Povestea «Cuibului Prin- Maria căsuța din copaci, distrusă de o furtună cesei» sau «Juniperus», cum numea principesa puternică după Primul Război Mondial, a fost reconstituită de muzeografii Castelului Peleş, pe baza documentelor din arhive, dar şi a memoriilor Reginei. De altfel, Regina Maria relatează în amǎ- nunt în Povestea vieţii mele dezvoltarea acestui pro- originale și fărâma de fire copilărească ce păstra- iect din tinereţea sa: «Dragostea mea de născociri loc cu totul fantastic, parca de p ca o ilustrație din poveștile Fra sem în ființa mea mă împinseră să-mi clădesc o colibă mică şi nostimă, sus, în frunzişul unor pomi. Această idee hazlie îl încântă pe [ ... ] arhitectul Unchiului; aşadar, îmi desenă o căsuță drăgălașă și originală care trebuia proptită sus în aer , între nişte brazi uriași . Işi poate cineva închipui ce far- mec avea pentru copiii mei această casă ca din basme.» Locul ales pentru «Cuibul Princesei »> sau «Juniperus» se afla la o distanţă de 20 de minute depărtare, sus pe latura muntoasă între pârâul Peleș și Prahova. O cărare șerpuită ajungea într-un luminiş, iar acolo , chiar la marginea unei coaste, între brazi, se ivea «cuibul»>. [...] ale lui Andersen. Era casa in car etor de lemne locuia împreun etel și unde stătea bunicuța Scu şi a tuturor acestor personaje şi casa celor şapte pitici, s căsuța din povești." siac Traducere din limba c de Christina Angh are numesc locuința descrisă. A mate prin substantive comun ate cu galben în text. ultă din următoarele Trăsăturile casei pasaje Planul a prevăzut o construcție suspendată între arbori, la o înălțime de aproape cinci metri. O rețea din grinzi din lemn de 15/22 cm cu lungimi între 5 și 12 metri unea șase brazi, pentru a susține podeaua. Pentru pereţi s-au folosit bårne semicir- culare din trunchiuri de copaci descojite , îmbinate la capete în mod tradițional românesc «coadă de rândunică». Acoperişul din şindrilă era străpuns de arborii de susţinere şi de coşul de fum al micii bucă- tării. Dintr-un balcon generos cu balustri frumos strunjiți, unind coloane arcadate, se păşea în inte- riorul casei. În prelungirea balconului, pe altă latură a casei, au fost prevăzute, de asemenea, încă o uşă simplă alături de o intrare formată din trei seg- mente. Balconul spațios permitea amplasarea unei mese și a câtorva scaune pentru servirea mesei într-o ambianță plăcută. Pe celelalte două laturi ale construcției nu existau decât ferestre simple, a căror prezență era subliniată de jardiniere pline cu flori." ..Cuibul Princesei" de la Peles. Povestea căsuţei din copaci a Reginei Maria, articol din varianta online a ziarului Adevărul cuvânt în limba latină; în română, ienupăr, specie de 1 Juniperus arbust răşinos; jneapăn. 1 Notează litera corespunzătoare răspunsului corect. Textul a apărut: a într-un ziar; b într-o revistă; c într-un pliant turistic; d într-o reclamă; e pe internet; f pe un afiş. 2 Regina Maria descrie diferit în jurnalul ei căsuța din copaci faţă de modul în care este prezentată ulterior această construcție de către autorul textului. Identifică două diferențe între cele două tipuri de descriere. 3 Recitește pasajele descriptive şi răspunde la următoarele cerinţe: • Care este tema descrierii? •