Bifează enunțurile care fac parte dintr-un text nonliterar. Soarele este o stea. • În fiecare dimineață, Adina privește de la fereastra sa răsăritul soarelui. Gândăcelul cel auriu urcă pe tulpina păpădiei să se încălzească la soare. Deoarece este de 745 de ori mai greu decât toate cele 8 planete ale Sistemului Solar la un loc, Soarele face ca fiecare dintre acestea să se rotească în jurul lui. ● ● Completează primele două rubrici ale tabelului cu ce știi sau ai vrea să știi despre meteoriți. AM ÎNVĂȚAT VREAU SĂ ȘTIU ȘTIU S Citește textul, apoi completează rubrica AM ÎNVĂȚAT din tabelul de mai sus cu informațiile pe are le-ai aflat. Meteoriții sunt bucăți de materie, a căror dimensiune variază foarte mult, de la mărimea elor de nisip, până la mărimea unei mingi de tenis, dar şi mai mari. Ceea ce îi face spectaculoşi este viteza de deplasare, de 50 de mii de kilometri pe or dintră în atmosfera terestră, temperatura lor creşte foarte mult (1 700 de grade) şi d. Li se mai spune şi stele căzătoare. Uneori, din fericire destul de rar, se întâmplă de obiecte să lovească scoarţa pământului. Craterul lăsat este de 12 până la 20 de are decât mărimea obiectului propriu-zis. Cel mai mare meteorit căzut şi găsit se numeşte E West. Cântăreşte aproximativ 60 de tone. A ajun Terra acum 80 de mii de ani şi este alcătuit în între din metale (fier şi nichel). Cel mai adânc crater meteoritic se numeşte De şi se află în Canada. Craterul are o adâncime de 2 a fost descoperit cu ajutorul fotografiilor fac avion în anii 1956-1957. Se pare că acum 100