pe le-am luat cu mine. Când a venit războiul, iată că nu-mi mai pot aduce aminte care a fost soarta cărții. Căci prăbuşi Franței în mai-iunie 1940 m-a prins la Paris susținerea tezei de doctorat în Drept; [...]. O uitasem la Paris, în garba mea, la 13 iunie 1940 patru zile înainte de capitularea Franței... Ca s-o regăsesc şa ani mai târziu, după ani de militărie, de participare la război [...]. Altfel cum de-aş fi avut-o, de asemen cu mine, în Africa, în 1961, atunci când mi-am început aventura în Republica Niger, singura aventură v- din viața mea?! Toate celelalte au fost... de la Dumnezeu. La Niamey, Niger, am plecat cu doar două c românești: aceasta cu poeziile Eminescu şi masiva Biblie în traducerea lui Gala Galaction. Zic mas pentru că nu e în papier-brble, un soi de hârtie rezistentă, de aceea a şi ajuns varză, de mi-e ruşine, dar nu vreau. Aceste două sfinte cărți mi-au salvat ,,româna" în cei 23 de ani în sudul Saharei și, pesemne aceea, azi, unii critici găsesc limba mea ,,cam arhaizantă". O fi. Impair 6 pu A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.. 1. Indica sensul din text al secvenței ,,din scoarţă-n scoarţă" și al verbului ,,să isprăvească”. 6 pu 2. Specifică un aspect datorită căruia școala primară de la Sinaia era similară şcolilor din București cum reiese din textul dat. imularea judeteana Neagu Djuvara, Povestea unei cărți, de-a lungul unei 6 PL 6 pu 6 P 4. Menţionează care sunt cele două cărți româneşti pe care naratorul le ia cu el în Niger? 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, atitudinea naratorului față de volumul Mihai Eminescu - Poezii, așa reiese din textul dat. 3. Precizează cine îi inoculează naratorului pasiunea pentru Eminescu, justificându-ți răspunsul secvenţă semnificativă din textul dat. Proba scrisă la limba şi literatura română - Simularea județeană a examenului național de bacalaureat 2024 - ISJ MARAMUREŞ - varianta 1 Filiera teoretică - Profilul real, Filiera tehnologică