Daniela Rațiu: Tu poate nu stii, pentru că nu avem acum o oglindă, dar atunci când vorbeşti despre scris te transfigurezi. Filip Florian: Se prea poate. Am boala sincerității. De când eram mic, îmi dădeam seama că ar fi fost simplu să scap din tot felul de povești, dacă aş fi tras o minciună gogonată, la școală sau acasă, cum fac majoritatea copiilor, dar mie mi-e foarte greu să nu fiu cinstit, să nu vorbese pe șleau. Cea mai sfântă chestie este să fii sincer, să spui adevărul. Și atunci, implicit, ești pasional, pentru că spui ceea ce gândeşti. Nu mă interesează să fabric replici interesante doar ca să mă aflu în treabă, de amorul artei. Starea de îndrăgostire e cumva legată de ideea unei cărți, de felul de-a o apuca, de-a te împăca cu ea în anii în care tot scrii, înaintând pagină cu pagină. Clar, dacă nute ca o îndrăgostire, atunci de ce să scrii? Ai două variante: ori nu scrii deloc, ori aștepți ziua în care o idee te va cuceri, te va face praf. Dar acela nu e timp pierdut, e viată pur şi simplu, e o perioadă în care se tot adună lucruri care te vor ajuta, literar vorbind. mai devreme sau mai târziu. D.R.: S-ar putea spune despre tine că trăiești visul oricărui scriitor: de a trăi din seris. F.F.: Eu traiesc visul meu, nu pe al altora, îmi doresc să nu supăr pe nimeni cu asta. Dacă din fericire durează de atâtia ani, îi mulțumesc Cerului! Și o să continui aşa cât timp sc va mai putea. În toată perioada asta, o singură dată mi s-a întâmplat să ştiu că am din ce trăi un an întreg, în rest am avut bani doar pentru două-trei luni înainte sau m-am împrumutat de la prieteni, ştiind că voi avea cum să-i restitui. Nu e așa de simplu cum pare, nici aşa de roz, nici asa de dulce. E ca mersul pe sârmă, dar libertatea, după mine, merită multe sacrificii, inclusiv să-ți bată uneori väntul prin buzunare. D.R.: Asta ar presupune o sinceritate a scriitorului fată de sine însuși, să te oprești când nu mai ai nimic de spus. F.F.: Viaţa merită trăită şi fără a asterne fraze pe hârtie. Dacă te interesează doar imaginea ta. atunci cred că e foarte greu să iei această hotărâre. Din fericire m-a ferit Dumnezeu de așa ceva.