👤
a fost răspuns

Subiectul I Citeşte următorul fragment: Poate că după neam era grec. Numele lui, lacomi, nu era prea românesc. Dar desigur că era născut în țară ș Eu l-am apucat mosneag de 65-70 de ani, după toată aparenta: decanul dascălilor mei din anul 1890. Nu ştiu i care era povestea vieții lui. Rivaliza cu colegul său Tănase Tânăsescu in celebritate şi în apucături originale. Erau cei doi arhangheli care păzeau, nevăzuți, porțile şi matricola liceului St vorbise românește din depărtata-i copilărie. nici azi unde învățase limbile clasice Sava, de invazia elevilor mediocri. *a căşuna - a pricinui, a cauza *alienat-persoană care suferă de o boală mintală, nebun 1. Indică sensul din text al secvenţei fără îndoială. 2. Menţionează două trăsături fizice ale profesorului lacomi, utilizând informaţiile din textul dat. 3. Precizează materia predată de profesorul lacomi, justificându-ți răspunsul cu o secvenţă semnificativă 20 d În redac formu argum utiliza lacomi era înalt şi adus de spate. Avea ochi verzui şi severi, un nas ușor acvilin, călărit spre vârf de nişte ochelar in vede acrobați și o barbă albă, de filosof antic. Acest dascăl mi-a căşunat destule disperări, destule dureri, dar şi destule multumiri... La prima noastră întâlnire Subiec in clasa întâi, mi-a pus nota trei. Când ne-am despărțit, după trei ani, eram printre elevii fruntaşi. lacomi stia carte dar o stia intr-un chip militar şi dogmatic, care pe mine unul má dădea în boală de inimă. Trebuie să convin că eram un element släbänog şi ciudat şi că nu eu dâdeam caracteristica promoției mele. Ceilalți colegi se lăsau - sănătoși voioşi şi amuzanți! - în voia soartei şi a ciudăţeniilor mosneagului profesor. Primul lucru ce trebuia la lacomi era îndrăzneala guralivă. Amar de elevul sfios, care ar fi așteptat să fie pus pe drum și încurajat de impacientul bătrân. Dascălul nostru nu ştia, nu voia să știe ce este psihologia didactică. El era pentru noi o mașină care ne toca, fără greș, declinări şi conjugări latineşti. Noi eram nişte mașinuțe, care trebuiau să-i întoarcă, aidoma, declinârile şi conjugările servite. Avusese lacomi, în tinerețea lui, şi zile de sensibilitate și de preocupare sufletească pentru şcolarii lui?... Domnul ştie!!! Nu vreau să fiu nedrept cu acest original şi conştiincios magistru din anii copilăriei. Cred că îşi cunoștea materia In chip superior. Era toba de carte". Se spunea despre el ca-i venise într-o zi ideea să învețe pe dinafară tot lexiconu latinesc. Și a învățat până la litera F, dar după aceea s-a dus să-şi ispăşească temeritatea într-o casă de alienati Fără îndoială, erau legende și plăsmuiri de şcolari, dar înțelesul este că acești școlari simțeau temeinica eruditie Notă profesorului lor. lacomi era dascăl de modă veche. Când am citit Scrisorile lui Ion Ghica, adresate amicului său Vasile Alecsandr mi s-a părut că dascălii greci pe care li evocă autorul sunt rudele spirituale ascendente ale profesorului meu. Gala Galaction, Chipuri şi popasuri. Confesiuni literare 6 puncte 6 puncte din textul 6 puncte - dat. 4. Explică motivul pentru care profesorul lacomi este considerat aproape insensibil de elevii săi. 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, atitudinea autorului faţă de profesorul său, aşa cum reiese din textul dat. 6 puncte 6 puncte - ortogr cuvint Subie Redac person A. Scrie pe foaia de examen, in enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul in elab- dat. Prezint Deo fete. Pe sine pe vaporoa imbufna -M Jim inceput Pentru înlănţui În vede dezvol - preze -evide -analiz ales nara Notă Ordine Pentru Pentru 1 pun 2 pun- in ver​