1. Desparte frazele în propoziții. Numeşte felul lor şi natura elementului de relaţie. a) Mă uit la filmul pe care mi l-ai recomandat. b) Nu ştiu dacă voi ajunge la timp. c) Am citit o carte care vorbea despre România. d) Bunica a cărei casă va fi demolată este tristă. e) lată ce a spus despre persoana de care ne-ai povestit. f) Voi afla ce ai făcut în ziua când ai întârziat. g) Ziua când ne-am cunoscut a fost memorabilă. h) Ne vedem în locul unde va avea loc evenimentul. i) Problema că vom rata concursul ne macină. j) Vreau să aflu adevărul pe care mi-l ascunzi. 2. Scrie câte o frază care să conțină o atributivă: a) introdusă prin ,,să" b)cerută de subst.com. c)introdusă prin pronume relativ d)cerută de pronume demonstrativ de identitate e) introdusă prin ,,când" f)introdusă prin adverb relativ Scrie câte o frază care să conțină o completivă directă: 3. a) cerută de verb: b) introdusă prin ,,că": c) cerută de interjecție predicativă: d) introdusp prin pron. relativ: 4. Realizează contragerea primelor trei atributive de la exerciţiul 1. 5. Realizează expansiunea atributului din enunțul: L-am vizitat pe prietenul cunoscut acum 20 de ani. 6. Explică modul de formare a cuvintelor: Delta Dunării, păpușică, doisprezece, CFR, ochiul-boului, pădurar, din, despacheta, destul, floare-de-colţ, zgârie-brânză, TAROM, rechema, de pe. 7. Numeşte grupurile de sunete din cuvintele: zmeu, creioane, dulceață, cioară, alee, zmeură, oală, ienupăr, era, eu.