👤

invartită.... Pentru ce te judeci? il intrebă Cuza cu prietenie. la, pentru nişte pământ, pe care mi l-a apucat pe nedrept arendaşul din sat. Ei, cum, ce ti-au spus judecătorii? Ce să-mi spună? De cate ori viu la infăţişare, mă amână... ba, că-i pe dincolo, ba, sucită... ba Și crezi că ai dreptate? Apoi cum să nu... tot satul ştie. M-as pune gu altfel în contră cu un boier? Pe cât înteleg amánarea se face mai mult ca să câştige vrăjmaşul meu; iar eu din sărac cum sunt, să ajung în sapă de lemn cu judecăţile.... Dacă este aşa, să faci ce-am să te învăț eu. Acum, când te-o chema înăuntru, să intri şi să răspunzi la ce te-o întreba. lar de îți va spune judecătorul că se amână procesul pe altă dată, atunci să te arăți foarte supărat şi să te cerți cu el zicând: „Dar bine, domnule judecător, până când se amână, că m-am săturat tot viind să capăt dreptate de la dumneavoastră? Ce vra să zică asta?”... Și, fără să mai stai la gânduri, să te repezi şi să-i arzi o palmă. Vai de mine, mă închide! Nu mai scap de puşcărie câte zile oi avea! M Ha N-ai grija!... Pe raspunderea mea! Uită-te la mine... Cunoşti cine sunt?... Cuza-i arată un semn prin care il făcu să nice.​