👤

COPII IN 365 DE ZILE 4 IANUARIE Cum să îți ceri scuze A „Imi pare rău” (și nu „Nu am vrut"). Aceste trei cuvinte pot linişti chiar şi temperamentele vulcanice, pot alina suflete şi pot fi bazele unui nou inceput. Copiii ar trebui să le folosească atunci când sparg ceva, dacă fac un alt copil să plângă sau când uită să facă un lucru important. Atunci când, fără să vrea, un copil dă peste un altul pe coridoare- le şcolii, cel mai potrivit lucru este să spună imi pare rău". Atunci când îşi dă seamă că a luat deja o a doua prăjitură înainte ca alţii să o ia pe prima, prin aceste cuvinte va da dovadă de politețe. Atunci când copilul tău a întârziat, a uitat să îşi ia uniforma sau a lăsat câte- lul să se joace în grădina vecinului, imi pare rău" arată că îşi poate asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Greşelile mărunte rămân mărunte atunci când sunt recunoscute şi însoţite de regret. Tăcerea sau nepăsarea pot distruge o prietenie. In unele cazuri, scuzele trebuie să fie scrise. Copilul nu trebuie să îşi ceară scuze în scris pentru greşeli nesemnificative, mai ales dacă a avut ocazia să o facă verbal; de asemenea, nu trebuie să insiste cu scuzele şi nici să le ceară atunci când nu a greșit cu nimic. Dar atunci când copilul sparge ceva sau trădează un prieten prin dezvăluirea unui secret, un scurt bilet în care să îşi ceară iertare poa- te însoți înlocuirea obiectului distrus sau o cutie de bomboane pen- tru prietenul rănit. Vă rog rezumatul acestui text pe scurt