) Subiectul I Citeşte următorul fragment: de ce scrieți în continuare în arabă? 1989, chiar cu un an înainte de sfârşitul războiului civil. V-ați gândit vreodată să vă întoarceți? lar dacă nu, Sunteți, în Franța, scriitoare de limbă arabă (publicați în traducere la Actes Sud). Ați plecat din Liban în Da, așa s-a întâmplat, dar în perioada aceea fusesem cuprinsă de o angoasă teribilă în privința copiilor mei. Mă tot întrebam de ce rămân în Liban, fiindcă aveam o soră care era studentă la Paris și care mă îndemna tot timpul să vin și eu acolo. Căpătasem, în Liban, fobia aceasta legată de faptul că voi pierde pe cineva - moartea sosea, în tara aceasta; resimțeam chiar un fel de ură față de ea și voiam să plec, probabil că aș fi plecat și dacă aș fi știut că timpul războiului, imprevizibil și gratuit-, și mi-am dat seama că nu mai aveam de multă vreme nimic de făcut în războiul urma să se termine în curând. Când s-a terminat războiul, v-ați gândit să vă întoarceți? dar această De fapt, nu, fiindcă războiul nu s-a încheiat cu adevărat nici până astăzi. Pentru a încheia un război, trebuie stabilită o pace, o pace socială - visul pe care l-am cunoscut în Liban şi eu în epoca tinereții mele -, pace nu s-a realizat, e ca o rană care nu se închide. Nu s-a făcut nimic cu adevărat, în Liban, pentru a se ajunge la o veritabilă pace socială. Fiecare dintre beligeranți a rămas pe aceeași poziție în care se afla în timpul războiului Acum războiul e politic, geografic, social - nu mai există conflicte armate, dar războiul mentalităților continuă. El capătă mai multă putere și mai mare amploare odată cu ascensiunea liderilor religioși. [...] Care e, așadar, domeniul dvs. de luptă în scris? E condiția umană, în raport cu violențele istoriei, ale comunităților, cu singurătatea, cu inocența, cu dorința de a rezista; scriu despre cum poți iubi viața în condiții care sunt atât de dificile; scriu, de asemenea, despre străini, despre marginali. Acesta e domeniul meu de luptă. „Interviu cu scriitoarea de origine libaneză Hoda Barakat", de Adina Dinițoiu, litero-mania.com A. Scrie pe foaia de examen, în enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat. case L când şi a frur fac fru
1. Indică sensul din text al secvenței mi-am dat seama. 2. Menţionează teama resimțită de scriitoare în Liban, utilizând informațiile din textul dat. 3. Precizează temele abordate de scriitoarea libaneză, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 4. Explică din ce cauză scriitoarea intervievată a părăsit țara natală. 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, posibilul final al războiului, așa cum reiese din textul dat. 6 puncte ca cl e