👤

Inspectoratul Scolar Judeţean Constanţa
Simulare judeţeană - Examenul naţional de bacalaureat, Decembrie 2022
Proba E. a)
Limba şi literatura română
Filiera teoretică - Profilul real; Filiera tehnologică
Filiera vocaţională - Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic)
• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă zece puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de trei ore.
Varianta 2
SUBIECTUL I
(50 de puncte)
Citeşte următorul fragment:
Curând după aceea, pe la sfârşitul anului 1863 sau pe la începutul anului 1864 se întoarse și
Maiorescu din Berlin şi eu m-am grăbit să mă duc să-l văd. Acum încă, după aproape 26 de ani,
acea întâlnire mi-a rămas foarte vie în memorie. Maiorescu ocupa un apartament într-o casă, astăzi
dărâmată, de la intrarea bisericii Trei Ierarhi. L-am găsit în cabinetul său de lucru, înaintea unei
mese lungi, plină de cărți și manuscripte, foarte ocupat cu afaceri de administraţie ale şcolilor din
lași, căci făcea parte din comitetul de inspecție școlară.
Vizita mea nu păru a-i fi plăcută, poate fiindcă-l turbura în ocupațiile sale. Maiorescu îmi vorbi
cum se vorbeşte cu un tânăr fără importanţă; la întrebările mele despre cele ce se petrec în Berlin,
unde era pe atunci o mare agitaţie din cauza conflictului dintre guvernul lui Bismark şi parlamentul
progresist, Maiorescu răspunse foarte scurt, cu indiferenţă, şi schimbă vorba. Efectul pe care mi-l
făcu era foarte departe de ceea ce mă aşteptam; eu îmi scurtai vizita şi ieşii nemulțumit cu
încredinţarea că lăudatul profesor este un pedant şi cu sentimentul că acest om nu-mi va fi niciodată
prieten, și nici chiar simpatic. Dar lucrurile se schimbară foarte repede. Peste câteva zile Maiorescu,
întorcându-mi vizita, se întinse cu mine în lungi convorbiri, apoi ne puserăm să jucăm şah, pe urmă
reîncepurăm a discuta, aşa încât el uită alte vizite ce vrea să facă și petreceam împreună mai multe
ceasuri. Din acel minut am început să-i fiu prieten, cele întâi sentimente ale mele schimbându-se cu
totul.
Astfel efectul ce-mi făcură la început și Maiorescu, și Pogor - acei cu care mai târziu m-am
împrietenit atât de mult a fost fără îndoială rău, oricât s-ar zice că întâia impresiune este cea
hotărâtoare.
După mai multe întâlniri cu Carp, Pogor şi Maiorescu, primii odată un mic răvăşel de la acest
din urmă prin care mă invită să vin seara la dânsul, unde Carp avea să facă o lectură. El trebuia să
ne cetească traducerea tragediei Macbeth în versuri. Față erau cinci tineri, Maiorescu, Carp,
N. Burghele, acum secretar al Consiliului de miniștri, eu și Theodor Rosetti, pe care mi se pare că în
acea seară l-am văzut pentru întâia oară.
Deşi Pogor, pe care toți îl așteptau, fusese împiedecat de a veni, lectura se urmă, și, lucru
ciudat!, traducerea a fost găsită bună și plăcu la toţi. Se făcură câteva observații, mai mult în detaliu,
și eu m-am întors acasă foarte mulţumit de acea seară literară. Mai târziu, de câte ori am recitit acea
traducere, m-am mirat de lipsa de critică ce a domnit atunci în întrunirea noastră. [...] Oricum ar fi, în
acea seară, se poate zice că a fost întâia ședință a Junimii, fără ca cei prezenți să se fi gândit încă la

Inspectoratul Scolar Judeţean Constanţa Simulare Judeţeană Examenul Naţional De Bacalaureat Decembrie 2022 Proba E A Limba Şi Literatura Română Filiera Teoretic class=