alcătuiește un rezumat textul de mai jos , 10- 15 rânduri. acum vă rog frumos dau coroană
De ce imi place istoria? Finded aveam sentimentul ca irateso de atunci, de pe vremea egiptenilor şi asirienilor. Aveam
cincisprezece ani, dar imi simteam gândirea milenira si imi dadeam seama ca la cupan viu al acestui fluviu care main pre necunoscut eram eu
Steam rezemat de bane ji ma uitam in timpul orelor, la profesori fara sa-i vadi adesea fraud cuplet da acest sentiment divin care ne face andt de batrani, fiind atat de tineri, pi din care ni se formeaza pentru totdeauna idealurile şi Toul posibil pentru no De ce nu? Si una din cele mai frumoase are din cei patru ani de scoala normală pe care i-am urmat mu se poate reda, finde relief au numai lucrurile negative, iar lumina din sufletul nostru cu edt e mai puternica, cu atat mai mult rubin conturile din amintire si ne descurajează sa le reconstituim Profesorul nostru de istorie de la Cristur Odorhei, unde fiesem transferat In urma desfiintarii Scolii Normale din Abrud, era un om mic de statura, chiar foarte mic, la limita dintre un pitics un m normal, cu toate acestea nu se intampla nimic rau intre el si nou reusi sa ne impuna respect fara sa fie silil sa ne determine a ne fie fried de puterea pe care o avea ca orice profesor, de a ne da note pedepsitoare sau subiecte grois de teze. Pentru un om pandit de complexul staturii sale, desigur ca asta era o victorie pe care a apreciam doar cu instinctul, tinand la et in mod nejustifical, dejl
privinta notelor era la fel de sever ca orice profesor care nu doreste id aiba in clasa lui corigenti. Nici macar nu-mi aminteresimi fi dat seama că până la ora aceea ar fi stiut atata istorie incut să ne facă, la orele ivi, sa il ascultăm cu răsuflarea diata Si intr-o zi intră în clasă un necunoscut Intofit de directorul scolis, un domn ale carui picioare poreau mai înalte decat nostru intreg Directorul sa retras gf acel necunoscut 1-a urcat la catedra zi a inceput sa urmarească tăcut desfasurarea orel Era, desigur, un inspector. Micul nostru profesor Incepu so se plimbe liniştit printre banci, deşi de obicei se ferea, fruntea lut abia sezarea dintre noi. Cu un glas al carui timbru ma atinse ca o surprizat niciodata traita de mine, Imi rosti, in tacerea care se läsare, Numele Glasul sdu era aproape frajes, porea sa-mi spund: "Uite, tot ce gandesti şi simji ne, eu nu de mult, dar te-am lasat i m -am dat note mari fiindca mi-am dat seama ca, dacă te tulbur, poate ca nu vei mai iubi atat de mult storia, care e tepretul lecturilor tale dar acum am nevoie de tine ti trebuie sa-mi spus ce stil. M-am ridicat in picioare si in clipa aceea toate culorile pe care le Imbraca lucrurile şi chipurile colegilor parca s-au intensificat bruse, lumea geamurilor Inalie a devenit violenta, cotoarele albastre
ale manualelor de pe banci au priru dungi rogi... Pe cine, a rostit micul nostru profesor punctantu-şi intrebarea prin apăsări cu pumnul in podul
Ludovic al XIV-lea so redreseze finantele si in ce moment al domniei sale? palmel, a chemat Mi-am dat seama ca nu trebuie sa ma laud cu stiinta mea si raspunsul sa nu fie o demonstrație, dar nici sec ad nu fie
Trebuia să aratăm că ştim şi nu că am învățat
Ludovic al XIV-lea, am inceput eu, a anuntat In consiliul de ministri, in 1661. ca are intenția sa domnească de atunci incolo prin el inmugi i una dintre primele sale masuri a fost să-i detinute de indata pe Fouquet, care era un jefuitor, i sa-l numească in
locul lui, la finante, pe Colbert Cine era Colbert
Cum să nu stiu cine era acest om care, dupa ce focuse atatea pentru Franta si regele sau murise in disgrape, funded Incercase (de altfel radarnic) 18-1 Impedice pe monarhul cheltuitor a na ruineze regal? Abila manevra a profesorului, care prim raspunsurile mele, reimprospata memoria celorlalti și obținea de la ei ceea ce dorea şi fara sa insiste in mod deosebit, casi cand toată
clasa era pasionate de materia lui... După care a inceput să vorbeated el însuşi, intrand in materia lecției urmatoare, in timp ce, cu u
mormat gros, de satisfactie nedefinită, omul cu picioare Inalte de la catedră se ridica şi a lua spre ieşire
Niciun semn de complicitate nu s-a schifat intre noi dupa plecarea lui, micul profesor şi-a continuat lecția și la sfarsit
gi-a luat catalogul prea mare pentru el, si-a pus palaria pe cap ti a legit in timp ce noi toti ne-am ridicat in picioare. Odata uja inchid
si ramasi singuri, ne-a upucat pe toti deodata o minteala om rocnit literalmente de entuziasm şi am inceput să ne Incdieram arvdrlind
w in capetele altora cu ce ne vanea in mand, munugle, caiete
Cateva luni mai tarziu, micul nostru profesor, deodata alipit. Și atunci am aflat cu tristete ca a fost chemat in concentrare
Nu au mai intors la noi până la sfarsitul anului și nu știu nici azi dacă s a mai întors vreodată undeva din război care curând avea să izbucnească.