👤
a fost răspuns

6. Citește textul de mai jos, apoi rezolvă cerințele: Am doisprezece ani şi merg în tabără la Constanţa. E prima dată când voi vedea marea. O ştiu, firește, din emisiunea pentru copii de la televizor, Căpitanul Valvârtej, în care o corabie butaforică se leagănă pe valuri de pânză, nici măcar albastră (televiziunea e doar alb-negru şi ecranul e lat cât palma). O ştiu şi din cartea de cinci sute de pagini, inghițită pe nerăsuflate. Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran: nava se numeşte aici Speranța", e o goeletă de o sută de tone care străbate oceanele [...]. Părinții mei n-au văzut niciodată marea. Bunicii mei au fost cu toții țăragi, nici ei n-au văzut marea. Poate că eu sunt cel predestinat [...]. Şi iată că mie mi se vor deschide deodată ochii. (Mircea Cărtărescu, Pontus Axeinos) a) Transcrie, din text, verbele la modul indicativ, timpul prezent, apoi precizează persoana şi numărul acestora. b) Menţionează verbele la modul indicativ, timpul perfect compus şi imperfect din text, apoi precizează persoana şi numărul acestora.​