👤
Dumeaadela
a fost răspuns

precizează modul și timpul fiecărui verb:
O doamnă din Viena avea un papagal şi o pisică, prieteni amandoi. Papagahil stia arbeased şi pisica ştia să se joace. Ca să-i placă prietemi ei verde, pision gal (...) Liberi să se joace amândoi atâta timp cât sta acasă, bodlind la fereastră Je necontenit scamatorii şi farse, şi admiratia papagahihi era definitiv asi- na se arata prevazatoare când iesea la plimbare şi-l inchidea pe Coco in colivie Intr-o seară, doamna din Viena plecă grăbită la teatru şi în antractul al doilea işi de aminte că, împotriva deprinderii ce şi-o facuse, läsase papagahul neinchis O parere de rău, soții părăsiră teatrul şi (...) se intoarseră acasă, unde ii atenta Să știi că mi l-a mâncat pisica, zise doamna sotului speriat. (...) -adevăr un spectacol înfiorător. Sufrageria era verde de pene şi fulgi () Papagalul parcă fusese erupt şi mâncat in toate colturile odii deodată. În mijlocul most ca o imitatie de portelan în culori, sta lungită pisica (...). Toate penele din aripi şi coadă fură adunate, şi învelişul papagalului fu reconstituit intreg. (-) Sărmanul Coco! plângea doamna. -Nefericit Coco! suspina sotul doamnei. (-) Atunci se auzi un zgomot în dulap. Uşa dulapului se dete de perete şi apăru Coco, in pielea goală ca un pui fiert şi înviat. (...) Nici nu vă închipuiți, repetă cu naivitate Coco, ce bine am petrecut! Ne-am cat două ceasuri și m-am ascuns în dulap ca să o păcălesc. (...) Coco vorbea la perfecție dialectul vienez. Cu toate acestea, ca să nu răcească (...). Coco a fost îmbrăcat cu un ciorap de lână, care-i vine ca o mănuşă. (...) Singură maja nu-l mai recunoaşte. (Tudor Arghezi, Coco şi pisica)​