Primul lucru pe care l-au zărit copiii a fost un gândăcel auriu. - Joaca-te cu noi! - M-as juca cu plăcere, dar n-am timp: trebuie să-mi adun mâncare pentru pr - Dar tu n-ai vrea să te joci cu noi? l-au intrebat pe vânt - Duceţi-vá acasá! Acum merg sá imprástli seminte pe câmp.... (Copiii din crâng dupa Konstantin Usrs Fata merse pe un drum şi ii ieşi înainte o căţeluşă bolnavá. Cum o vázu pe fata e - Fată frumoasă şi hamică, fie-ţi milă de mine şi îngrijeşte-má, cá g-oi prinde şi eu tre vreodată! Atunci, fetei i se fácu milă şi, luând căţeluşa, o spală şi-o îngriji Nu merse tocmai mult şi numai ce vede un par înflorit, dar plin de omizi. Parul on vede pe fată, zice: - Fată bună, curăţă-mă de omizi, că te voi răsplăti si eu cândval Fata curăţă părul de uscături şi de omizi si isi continuă drumul. Mai târziu întâlní o fântână părăsită şi plină de mal, care o rugă pe fată: - Fată bună şi hamică, îngrijeste-mă, că te voi răsplát si eu cândval Fata îngriji şi curată fântâna, apoi plecă mai departe. (Fata babei şi fata mosneagului după lon Creang Identifică, în fragmentele de mai sus, personajele care participă la actiune scrie-le într-un tabel asemănător celui de mai jos. Personaje-oameni Personaje-animale, obiecte, plante Personaje-fenomene ale natur