1. Alcătuiți patru grupe, pentru a discuta despre cele trei poezii studiate în această unitate: Într-un lac de Tudor Arghezi, Izvorul nopții de Lucian Blaga şi Controverse de Nina Cassian. Grupele vor avea sarcini diferite. Este important ca pe tot parcursul activității să aveți în față cele trei poezii.
Grupa 1 : • Identificați tema fiecărei poezii. • Comparați tipul de frumusețe la care se referă fiecare. • Comparați ipostaza umană din perspectiva căreia este enunţat discursul liric. • Precizați ideile/trăirile sau sentimentele comunicate în fiecare poezie.
În caz că na:⬇️
(Într-un lac de Tudor Arghezi)
Într-un lac alb de lumină, A ieşit o lună plină. Ce mai caută şi luna Tot în lacuri todeauna?
Limpezeşte şi îşi spală, Noaptea, farfuria goală, Portelanu-având o pată De argint necurățată.
Azi, în lacul înghețat, Blidul nu i-a mai intrat Şi-i atârnă-n ceața sură Vătămat de-o ştirbitură.
(Izvorul nopții de Lucian Blaga)
Frumoaso, ți-s ochii-așa de negri încât seara când stau culcat cu capu-n poala ta îmi pare că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul din care tainic curge noaptea peste văi şi peste munți și peste șesuri, acoperind pământul c-o mare de-ntuneric. Aşa-s de negri ochii tăi, lumina mea.
(Controverse de Nina Cassian)
Am scris un poem oblic, O caligramă. Cineva spunea: e o direcție Rezolvată dincolo de ramă.
Unul râdea: e o mătură, Vă jur că-i o mătură şi atât! Altul plângea: pomul, pomul Cu portocale la gât!
Nu se găsea niciun semn. Atunci Marele Plastic A dezumflat lumea de gumilastic Și a clădit-o din lemn.