Exerciții
Citeşte textul dat, apoi rezolvă exercițiile de mai jos:
A fost cu siguranţă mâna destinului ca, într-o zi de miercuri, pe la prânz, la blocul lui
Andrei s-a pripăşit Vasilache. Nu, nu, n-are niciun rost sa incercat să mă convingeți că n-a fost
mâna destinului.
De ce spun asta? Pai e foarte simplu: pentru că cel mai mult şi mai mult Andrei îşi dorea un
câtel. Și nu de azi sau de ieri. Nici de alaltaieri. Şi-l dorea de când îşi putea aduce aminte. Un
catel frumos, pufos, care să-l îndrăgească şi să vină la el când il strigă, pe care să-l dreseze şi să-l
invete tot felul de trucuri, cum ar fi să dea labuța, să se rostogolească atunci când ii facea semn
sau să-i aducă papucii la comandă.
Vasilache, pe de altă parte, nu era nici frumos, nici pufos. Era... cum să spun... o ciudăţenie
a naturii. În materie de patrupede canine, nu semana cu nimic din ce ştim sau vedem la televizor,
pe stradă sau aiurea. Avea o culoare indecisă, nişte urechi fără o formă precisă, o blană atât de
lungă şi de încurcată, că de-abia i se vedeau ochişorii, iar despre coadă e mai bine să nici nu
vorbim. Era ca şi cum un rottweiler, un teckel, un caniş şi un furnicar ar fi decis la un moment
dat, nu tocmai cu succes, să-şi unească forţele şi să fuzioneze într-un singur cățel. Era însă atât de
simpatic, încât în două săptămâni i-a cucerit pe toţi din bloc: pe copii şi pe cei mari. Iar dacă e
adevărat ce se spune, cum că «ochii sunt ferestrele sufletului», cățelul acesta avea nişte ferestre
absolut adorabile.
Cum i-o fi venit lui Andrei ideea că Vasilache s-ar potrivi foarte bine la ei acasă nu e foarte
clar. Cert e că aşa s-a întâmplat, cu toate că păroasa creatură nu se prea potrivea cu aşteptările
baietelului nostru. Cum însă situațiile extreme cer răspunsuri pe măsură, acesta era un
compromis minor, pe care Andrei era dispus să-l facă.
Problema era că părinților lui nici prin cap nu le trecea să accepte aşa ceva. Mai existaseră
discuții pe tema asta, care se desfăşuraseră cam aşa:
Caine la bloc? spunea tatăl lui. Să murdărească podelele, să aducă purici şi să mă
trezească noaptea cu lătratul lui? Nici prin cap nu-mi trece! Eh, dacă am locui la casă, altfel ar sta
lucrurile! Dar aşa...
Alex Moldovan, Vasilache
I. 1. Transcrie, din text, doi termeni din câmpul lexical al locuinței.
2. Formulează ideea principală din al doilea paragraf al textului.
3. Precizează cum reuşeşte Vasilache să îi încânte pe locatari, în ciuda aspectului său
straniu. (0.6 p.)
4. Menționează de ce părinții lui Andrei nu îşi doresc un căţel.
5. Precizează o trăsătură a tiparului/ textului narativ regăsită în fragmentul dat.
6. Identifică sinonimul cuvintelor subliniate: fortele, ar fi decis, creatură.
7. Precizează felul verbelor haşurate în text, modul, timpul şi funcția lor sintactica