de a TESTUL 6 Subiectul I (50 de puncte) Citeşte următorul fragment: Mamaia Veta e o femeie de statura unui copil mai răsărit, cu o greutate potrivită înălţimii sale, cu păr alb nea, broboadă şi şort omniprezente. [...] Născută în Letca Veche. Elisaveta - Vetuța pentru părinți și prieteni, provine dintr-o familie care, la timpul ei, a fost relativ avută - tatăl său fiind vechil al boierului. La 16 ani, se îndrăgosteşte de Lisandru, un băiat sărac din sat, care știe hori ca nimeni altul, dar pe care, din păcate, părinții ei nu-l acceptă. Din acest motiv, fuge de acasă luându-și cu ea doar salba din aur. Cu galbenii din aceasta îşi cumpără un car cu boi și o bucățică de pământ pe care construiesc căsuța în care m-am născut eu. Părinții o dezmoştenesc, însă ea îşi vede de familie şi îşi cinsteşte bărbatul. Cei doi îndrăgostiți prind vremuri grele. Peste țară se abate din nou urgia războiului. Lisandru, aşa cum, la timpul lor, tatăl și bunicul său o făcuseră în cele două războaie balcanice și în Primul Război Mondial, pleacă la luptă. Patru ani cunoaște războiul în toată hidoşenia sa. Nu ştiu cât luptă pentru Patrie, Rege și Mareşal, însă îmi imaginez că se bate pentru mama și soția rămase acasă, pentru puţinul pământ pe care îl are, pentru carul său cu boi. Este rănit și, ca răsplată, avansat la gradul de sergent. Sfârșitul războiului îl prinde unde poate fi mai rău - la Stalingrad. În cursul retragerii, el, alături de alte mii de români, este luat prizonier de ruși. Stă în Siberia patru ani de zile, răstimp în care toată lumea îl crede mort și îi face cele cuvenite. Eliberat la un moment dat din iadul lagărului de prizonieri, se reîntoarce în țară, mare parte din călătorie făcând-o pe jos. Cu barba până la brâu, intră în satul de baștină și cu greu este recunoscut de oameni. Lipsise de acasă peste opt ani. Vestea zboară din casă în casă și mama lui, străbunica mea, Rada, îi iese înainte prin ploaie şi zloată – „desculță și fără broboadă". La presiunea familiei, contrar voinței sale, Vetuța își refăcuse viața. Nu pot decât să îmi imaginez cum primește ea vestea învierii din morți a celui pe care îl plânsese atâta amar de vreme. Doar că, vedeți voi, dragostea adevărată nu piere din cauza distanţei, ori a timpului. E de mirare că tânăra își lasă bărbatul impus și se reîntoarce la adevăratul ei soț? Marius Albert Neguţ, Din altă viaţă. Jurnal de copil
B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este adevărat sau nu că ,,dragostea adevărată nu piere din cauza distanţei, ori a timpului", raportându-te atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul Din altă viaţă. Jurnal de copil, de Marius Albert Neguţ, cât şi la experienţa personală sau culturală. 20 de puncte 17