TOATE EXERCIŢIILE . DAU COROANÀ ŞI 100 PUNCTE Alcătuiește propoziții în care substantivele grădină, Andrei, bunicul să fie în cazul nominativ, îndeplinind, pe rând, funcțiile sintactice de subiect și nume predicativ. 7. Completează spațiile cu substantivele / prepozițiile potrivite. spre…………….. de pe ……………………….. a) Copilul merge pe ……………… b) Casa din ………………………….. cu ……………... de lângă ……………………. ………………. excursie. ……….. bunici este curat. d) El se întoarce ………………. bunici. e) Covorul …… flori colorate îmi place. ………………. părinți. ……….. sufragerie este mare. 8. Subliniază cu o linie substantivele în cazul acuzativ cu funcția sintactică de complement, cu două linii substantivele cu funcția de circumstanțial și încercuiește atributele: Deschid cu teamă ușa cămării de-altădată Cu cheia ruginită a raiului oprit, Trezind în taina mare a poamelor, smerit, Mireasma și răcoarea și umbra lor uitată. (I. Pillat, Cămara de fructe) 9. Construiește propoziții în care substantivele fereastră și Brașov să îndeplinească, pe rând, următoarele funcții sintactice: a) subiect; b) nume predicativ c) atribut cu prepoziție d) complement 10. Analizează substantivele în nominativ și acuzativ din textul următor, precizând felul articolului și funcția sintactică: Peste creștet de dumbravă Norii suri își poartă plumbul, Cu povara zdrențuită Tremură pe câmp porumbul. (O. Goga, Toamna) 11. Subliniază substantivele în cazul dativ în propozițiile următoare: I-am făcut mamei un cadou. El a trimis o felicitare colegului. Mariei îi plac poeziile. Lui Andrei i s-a acordat premiul întâi. Le-am mulțumit părinților. M-am adresat colegelor mele. 12. Analizează substantivele în cazul dativ, precizând și funcția lor sintactică: I-am dus băiețelului o minge foarte mare de cauciuc.(I.L. Caragiale, Vizită) Hassan de sub poala pădurii acum / Lui Mihnea-i trimite-o poruncă. (G. Coșbuc, Pașa Hassan) 13. Continuă propoziția cu substantivele proprii I-am dăruit o carte …. (George, Carmen, Cristina, Dan). 14. Subliniază substantivele în cazul genitiv din textul următor: În risipirea umbrelor și-a visului se arătară cu linii mai puțin precise fântâna cu cumpăna din marginea satului și ulmul de pe culmea dealului.