👤

In timpul luptelor pe care le purta Tepeş cu turci, un soldat román căzu prizonier şi fu adus înaintea sultanului. Acesta il intreba rastit Spune, ghiaure, pe unde se ascunde domnul vostru? Pretutindeni şi nicaieri, iar dacă vrei să-l gasesti, du-te de-l cautal Uimit de indrazneala şi răspunsul soldatului, il intrebă iarăşi Citi soldați are el, cu toții? Mai putin cu unul... Si dacă vrei să ştii citi i-au mai ramas, du-te de-i numára! - UN OSTAS DE-AL LUI TEPES Turbat de minie, sultanul strigă, batind din picioare: - - Dacă nu vrei să spui, ghiaure, voi porunci să te spinzure! M Aceasta este pedeapsa pe care o merită orice soldat care se lasă a fi prins de sman. Vázind că n-o poate scoate la capát cu amenintarile, sultanul zise cu glas mieros: Ascultă, ghiaure, iti dăruiesc viaja, iti dau averi şi te fac pasă în järile mele, numai spune ce te-am intrebat. Nici spinzurătoarea, nici comorile şi nici insuşi tronul nu mă vor face să-mi vind jara şi pe domnul meu. - Toţi soldaţii lui Tepeş sunt isteţi ca tine? Din toţi, eu sunt cel mai prost, caci altfel eram şi eu ca ceilaltic mort ori liber. - Vazind Mahomed atita curaj şi credinţă, rămase ginditor, apoi, in- torcindu-se către paşalele din jurul său, zise cu intristare: - Dacă Ţepeş ar avea o sută de mii de soldaţi ca acesta, demult ne-ar fi izgonit din Europa. Mahomed porunci apoi să scoată pe soldat din fiare, ii dărui o pungă cu bani de aur şi-l lăsă liber. Soldatul trecu mindru printre şirurile de oşteni turci şi se duse la ai săi. Al. Mitru, Legendă valaha

vă rog să scrieți toate momentele subiectului ​