👤
Dany08012
a fost răspuns

Citește următorul fragment:
L-am cunoscut pe Slavici, de la om la om, de-abia într-o inchisoare. Până atunci
numai il citisem. [...]
În anul 1918 cred că scriitorul era în vârstă apropiată de şaptezeci de ani. [...]
Celula lui Slavici era dedesubtul coridorului de sus, pe pământ. Iarna trecând,
el şi-a făcut un petec de grădină de zarzavat în pragul celulei lui. Cultiva minuțios
ceapa, usturoiul şi pätlägelele necesare. Pe când colegii lui de temniţă se adunau
la poker, cu cărțile uneori măsluite de un partener poet, la crâmpeiul lui de masă,
Slavici işi fierbea supa cotidiană pe o festilä cu spirt şi scria. La câte trei, patru
zile, strânşi cu toții in jurul lui, pe coridor, el ne citea o povestire nouă, ieşită din
călimara lui, o schiță, o nuvela. Indiferent de calitatea manuscrisului, ceea ce avea
insemnătate era faptul brut al muncii, dusă cu o regularitate umilitoare pentru
camarazii de puşcărie mai tineri. Slavici nu suferea de nerăbdarea lor speriată şi nu
era niciodată plictisit". [...]
De altfel, Ion Slavici a fost, pe lângă ceea ce se cheamă un caracter, în care putea să
se refugieze şi să se păstreze intact, un erudit informat adânc. [...] Omul ăsta mititelut,
trăia într-o perspectivă a eului vastă, și prezența lui de duhovnic între noi ne dădea
tăria, la cei mai mulți falimentară.
La un soroc fixat nu prea se ştia cum şi de ce, dire rul închisorii [...) a venit să
ne înştiințeze că suntem liberi. Slavici a refuzat să-şi lase celula [...].
- Mai lasă-mă o zi şi o noapte, domnule director, se ruga Slavici, să-mi isprăvesc
o nuvelă...
Directorul nu aflase încă ce era o nuvelă, nu ştia nici că Slavici era un Scriitor și
nici că a fi scriitor constituia o profesie acceptată, neprevăzută de codul penal.

Tudor Arghezi, Ion Slavici, în vol. Scrieri. Proze, 27

1. Indică sensul din text al secvenței crâmpeiul lui de masă.

2. Menţionează două activități desfăşurate continuu de Slavici în închisoare,aşa cum reies din textul dat.

3. Precizează vârsta lui Slavici și anul când Arghezi îl cunoaşte direct,
justificându-ţi răspunsul cu o secvență din textul dat.

4. Explică motivul pentru care Ioan Slavici refuză să plece din celula sa.

5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură a omului şi una a scriitorului
Ioan Slavici, înfăţişate în textul dat