👤
Alina201148
a fost răspuns

• LUMEA GREACĂ A SECOLULUI AL V-LEA. POLISURI GRECEȘTI ✓ Folosind cunoştinţele dobândite privind Grecia și informațiile primite de la profesor, completați tabelul comparativ privind cele două polisuri. Probleme (aspecte) Cadrul natural Populația Ocupatii Organizare socială Organizare politică Mod de viaţă - - SPARTA Pelopones-Laconia; relief muntos-munții Taiget; tărmuri înalte; zăcăminte de fier; ape-Eurotas. - preeleni, aheii şi dorienii; păstorit, agricultură, meşteşuguri, războiul; spartani; hiloţi; perieci. - - 3 Stat aristocratic Condus de-2 regi ereditari; Senat - 28 de bătrâni; - Adunarea poporului; -Sefori - caracter militarist educația spartană - pregătea cetățenii Spartei pentru a fi buni soldați. Spartanii (aristocrația) singurii care se bucurau de drepturi politice. erau Hiloții (sclavii) aveau o situație extrem de grea. Educația spartană era exclusiv militară. Nu existau preocupări culturale. ATENA Grecia de mijloc - Peninsula Atica; relief variat: - munţi, - câmpii; tărmuri joase - portul Pireu; argint, marmură, argilă; ape mici şi repezi. - preeleni şi ionienii; - păstorit, agricultură, meşteşuguri, comert: eupatrizi; sclavi; -4 meteci; -3 demos. Stat aristocratic Condus de 9 arhonți: Senat; Adunarea poporului; Areopag. - transformare in stat democratic prin REFORME date de: DRACON, SOLON, CLISTENE, PERICLE. Cetăţenii erau conducători adevărații ai cetății. Femeile, sclavii, străinii, nu puteau participa la viata politică. O atenție deosebită se acorda educației copiilor (scris, citit, educație fizică). Realizări artistice deosebite. RECOMANDĂRI METODICE: Tema aceasta se pretează foarte bine la metoda comparației prin realizarea organizatorului grafic sub formă de tabel. Transformarea Atenei în stat democratic prin reforme, se tratează în cadrul altei lecții a în timpul lui Pericle).

va rog ajutați-mă eu voi da like voi da coroană,voi fi abonatul tău și dau stea5

Ps
te rog ajută-mă și eu o sate ajut când vei avea nevoie teeee reroooogg

LUMEA GREACĂ A SECOLULUI AL VLEA POLISURI GRECEȘTI Folosind Cunoştinţele Dobândite Privind Grecia Și Informațiile Primite De La Profesor Completați Tabelul Com class=