👤

URGENT!!! DAU COROANA!!
Scrie câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor:
descoperiri =
ocazionale =
poruncile =
intrunirea =
2. Construieste un enunt în care sä se regäseascã un alt sens al verbului subliniat din seventa:
Ca in Ciresarii, daca vreti am am adaugat repede , ca sa la captez atentia.

*am adaugat este vrebul*

3. Seria care contine doar cuvinte formate prin compunere este:
a. fiecare, strädutele, misterioase;
b. mononucleoza, dincolo, o sutã;
c. oricum, explorator, Jules Verne;
d. niciunde, intunecime, douà sute.
4. Transcrie, din fragmentul urmätor, douä adjective diferite, precizând si felul lor: „Nici mãcar in gangurile aparent misterioase care duceau in parcarile din spatele blocurilor, si nici n clãdirea albã, ca un cub, de la punctul termic care huruia, gata s-o ia din loc - uneori, dacã vreun nene de acolo uita usita deschisã, puteai vedea ināuntru o întunecime cu umbre bizare care trepidau."
5. Identificã în fragmentul urmãtor un cuvânt format prin conversiune si explicà modul n care s-a format: „Lui Vulpe ^i lucesc un pic ochi, dar celelalte fete ascultà nepãsätoare, holbându-se la peretii albi si goi ca si cum li s-ar parea imposibil ca dincolo de ei sà existe comori."
6. Identificã, în fragmentul dat, trei verbe aflate la moduri diferite, pe care le vei preciza: „Printr-a VI-a, citisem pentru a doua oar Ciresarii si visam numai la expeditii si exploratori. Tare as fi vrut sã plec, sã explorez si sã fac descoperiri, dar nu stiam unde si cum."
7. Explicã modul de formare a urmatoarelor cuvinte: plicticoase:
(scoala) noastra:
nicaieri: misterioase:
o suta:
8. Extrage, din fragmentul dat, trei substantive aflate in cazuri diferite, pe care le vei preciza: „-Ce fel de echipà? De baschet? spuse cu voce tare Capatinã, care nu era deloc patrunsã de importanta momentului."
9. Precizeazã raportul sintactic din fraza urmãtoare, precizând si felul propozitillor identificate: O sã explorám chiar scoala noastrà, care e veche de cel putin o sutã de ani.

URGENT DAU COROANA Scrie Câte Un Sinonim Potrivit Pentru Sensul Din Text Al Cuvintelor Descoperiri Ocazionale Poruncile Intrunirea 2 Construieste Un Enunt În Ca class=