Malorul sare de gâtul mamei şi o sărută... Mamei i trece; iar eu, după ce am luat dulceata, má pre- gatesc să sorb din cafea... - Nu vă supără fumul de tutun? intreb eu pe madam Popescu. - Vai de mine! la noi se fumează... Bărbatu-meu fumează... şi... dumnealui... mi se pare că-i cam place. Şi zicând „dumnealui", mama mi-arată râzând pe domnul maior. -A! zic eu, şi dumnealui? Da, da, dumnealui! să-l vezi ce caraghios e cu tigara-n gură, să te prăpădeşti de râs... ca un om mare... -A! asta nu e bine, domnule maior - zic eu -; tutunul este o otravă... -Da tu de ce tragi? mă-ntrerupe maiorul lucrând cu lingura in cheseaua¹ de dulceață.... Ajunge, lonel! destulă dulceață, mamă! iar te-apucă stomacul... Maiorul ascultă, după ce mai ia încă vreo trei-pa- tru lingurițe; apoi iese cu cheseaua in vestibul². -Unde te duci? întreabă mama. - Viu acu! răspunde lonel. După un moment, se-ntoarce cu cheseaua goală; o pune pe o masă, se apropie de mine, imi ia de pe mescioară tabacherea cu țigarete regale, scoate una, o pune în gură şi mă salută milităreşte, ca orice soldat care cere unui ţivil să-i împrumute foc. Eu nu ştiu ce trebuie să fac. Mama, râzând, îmi face cu ochiul şi mă-ndeamnă să servesc pe domnul maior. Entind tigareta mea, militarul o aprinde pe a lui şi, umând, ca orice militar, se plimbă foarte grav de lo până colo. Eu nu-l pot admira îndestul, pe când ama îl scuipă, să nu-l deoache, si imi - Scuina l W imi zboară din mână ceasca. cafeaua, care se varsă pe pa culoarea oului de rata. - Ai vazut ce-ai facut?... No tâmperi... Vezi? ai supărat pe do să-ți mai aducă nicio jucărie Apoi, intorcându-se către min tate: -Nu e nimic! iese... Cafeaua nițică apă caldă!... Dar n-apucá sá termine, şi de bându-se la față ca de o adâncă g tipát şi, ridicându-se de pe scau -lonel! mamá! ce ai? Mă-ntorc şi váz pe maiorul, albo pierduţi şi cu drágálaşa lui figura t se repede spre el, dar pånå så fack cade lat. - Vai de mine! tipå mama. Er tor! moare copilul! Ridic pe maiorul, ii deschei repede gât şi la piept. -Nu-i nimica! zic eu. Apă rece il stropesc bine, pe când mama smulge părul. - Vezi, domnule maior? il intreb mai vine în fire: vezi? Nu ti-am spuse nu e lucru bun? Al'dată să nu mai fume Am lăsat pe madam Popescu lini ei maior afară din orice stare alarman Mi-am pus şosonii am ajuns acasă, am inteles de ce mai i paltonul şi am moment cu cheseaua în vestibul dulceată in