👤

Subiectul I Citește următorul fragment: Domniilor-for Domnilor redactori ai ziarelor din Bucureşti lubite confrate, TESTUL 30 De doua luni de zile am inalta onoare de a fi numit director general al teatrelor in locul onor. d-lui C.I. Stancescu, demisionat in urma unel inspectiuni finantiare, care a găsit casa teatrului intr-o stare foarte neregulats Numirea mea a făcut obiectul multor comentarii, unele simpatice, altele ostile, in deosebite cercuri. Nu ar fi nimie de zis în această privință; fiecare e liber să judece un lucru aşa cum il taie capul şi cum il indeamnă inime. Dar se nişte bărbați aşa de venerabili şi de nume ilustru, ca domnii Ion Ghica, Gr.C. Cantacuzino şi C.I. Stăncescu? La Intrebau unii: care sunt titlurile acestui om tânăr şi de nastere obscură pentru a ocupa un loc pe care il ocupasers această întrebare, care inca din când în când se mai face prin unele locuri, răspund: Întâi: Având de mult (50 de puncte - pe când a fi junimist nu era aşa de neprimejdios lucru ca acuma-fericirea să fiu admis in societatea literară „Junimea", m-am facut cunoscut in acest cerc ca un scriitor conştiincios şi ca un foarte calduros amator de teatru şi de muzică. Dacă mi-e permis a fi indiscret, in acest cerc, de aminteri cam dificil la gusturi, m-am bucurat totdeauna, şi ca amator şi ca cunoscâtor, de o oarecare deosebită stimă. În sânul acestei colonii literare pierdută într-o vreme de nebulozitate politică din atenția publicului, am avut câteodată şi cu producerile mele, și in schimbul de idei mici succese, a căror scumpă amintire nu se va șterge niciodată din inima mea; căci acele succese datorite, firește, mai mult bunei voințe a fruntaşilor cercului decât talentului meu-care nu mă îndur a zice că nu era pentru ceva și el în aceasta-m-au incurajat a lupta multă vreme cu asprimea soartei şi cu prigonirea oamenilor. Al doilea: Eram un om care mai mult sau mai puțin treceam in fata publicului de autor dramatic-stiti, iubite confrate, că eu, actualul director al teatrului, sunt autorul pieselor „O noapte furtunoasă", Leonida faţă cu Reacțiunea", „O scrisoare pierdută" şi „D-ale Carnavalului" şi încă un autor dramatic unic in tara... Nu vă speriati, iubite confrate, unic nu prin talent, ci prin altceva: eram şi sunt unicul autor dramatic fluierat... Și ce fluierare!... Le auz încă... De atunci ocolesc stradele cu linii de tramways, de atunci am rămas cu un fel de antipatie de anarhist contra sergenților de oraş; semnalele lor mà aruncă într-o melancolie foarte neplăcută. Suficiente sau nu aceste titluri ale mele, față cu titlurile literare şi special teatrale ale onor. mei predecesori- am fost numit. [...] I.L. Caragiale Director general al Teatrului Național. Bucureşti, 1888, august 22 La orişice s-ar mai spune sau șopti de aici în colo, voi răspunde tocmai la primăvară, după închiderea stagiunii, căci acuma sunt prea ocupat cu afacerile teatrului, nu am vreme de pierdut cu polemice şi cancanuri. Daţi-mi voie să vă mulțumesc, iubite confrate, de ospitalitatea grațioasă cu care mi-ați acordat acest loc în coloanele dv. şi să vă strâng mâna cu toată stima. I.L. Caragiale, Scrisoare A. Scrie pe foaia de examen, în enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la textu dat. 1. Indică sensul din text al secvenței a făcut obiectul. 6 punct 2. Menţionează care sunt precursorii lui Caragiale la conducerea Teatrului Național, utilizând informaţiile din textu dat. 6 punct 3. Precizează care sunt cele două neajunsuri pe care le invocă cei care comentează abilităţile noului director teatrelor, justificându-ți răspunsul cu o secvenţă semnificativă din textul dat. 6 punc 6 punc 4. Explică motivul pentru care I.L. Caragiale este apreciat în cadrul societăţii Junimea. 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, în ce constă unicitatea lui I.L. Caragiale, conform argumentului al doilea invocat acesta. 6 punc 6 Limba şi literatura română. Ghid complet pentru Bacalaureat​