👤

5. Identifică derivatele din următoarele texte şi analizează-le, completänd, in caie un tabel asemenea celui dat. Cuvântul derivat argintie a. Forma de dicționar argintiu Cuvântul de bază argint Prefixul „Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară! Cu o zale argintie se îmbracă mândra țară; Soarele rotund și palid se prevede printre nori Ca un vis de tinerețe printre anii trecători.“ Sufixul iu (Vasile Alecsandri, larno b. ,,M-am dus de Sf. Ion să fac o vizită doamnei Maria Popescu, o veche prieten ca s-o felicit pentru onomastica unicului său fiu, lonel Popescu, un copilaș foarte dragu de vreo opt anișori. N-am voit să merg cu mâna goală și i-am dus băiețelului o ming foarte mare de cauciuc şi foarte elastică.“ VALORIFICĂM ww CL (Ion Luca Caragiale, Vizita C. „...cineva trase, parcă, în lături, perdeaua neguroasă a norilor şi întuneric cel mai de deasupra al cerurilor, o poartă de senin limpede se deschise spre adâ cimile umbrelor albastre şi o stea cu lumina tremurătoare îşi cumpăni, sfioasă parc chipul său peste adâncuri... Numai şuvoaiele apelor, nepotolite încă, îşi mai trimitea prin văi, până-n depărtare, vuietul lor nedesluşit şi surd... fiorii iuţi de vânturi uşoar însufleţeau în răstimpuri neclintirea frunzisului negru, şi picături de apă mari cădea (Calistrat Hogaş, Furtunu grele pe pământ...“ d. „Data următoare când o întâlni fu nepoliticos cu ea. Becky îi răspunse la fel d nepoliticos. Acum se duşmăneau foarte tare şi Becky abia aştepta să-l vadă pe Tom pedepsit pentru cartea de citire distrusă. Dar mai târziu, în ziua aceea, Becky făcu cea mai mare prostie rupând din gre şeală o pagină din cartea profesorului ei, domnul Dobbin. Tom o văzuse când a făcut- şi a fost sigură că o va turna domnului Dobbin şi că o să dea de necaz." (Mark Twain, Aventurile lui Tom Sawy​