👤

Caracterizare de personaj text narativ viziunii despre lume a autorului. care pune în funcțiune întreg mecanismul narativ, el constituind o modalitate de evidenţiere a Personajul literar, ,,ființă de hârtie specifică lumii ficțiunii"(Roland Barthes) este rotița, X este un personaj principal/ secundar/ episodic/ figurant/ real/ fantastic/ pozitiv/ negativ, rolul său deosebit de important în opera literară....fiind sugerat şi de prezenţa încă din titlu a numelui acestuia. În fragmentul citat este prezentată o întâmplare semnificativă din viaţa acestui personaj (se face, într-unul/două enunțuri, un rezumat al fragmentului). се as Caracterizarea lui X este realizată atât în mod direct, dar mai ales în mod indirect. Prin il caracterizare directă se conturează portretul fizic al personajului, naratorul afirmând: ,,...". De ei asemenea, tot direct sunt precizate și alte însușiri ale personajului, de către alte personaje/ personajul însuşi (dacă este cazul). Un rol deosebit de important în conturarea imaginii personajului îl are caracterizarea indirectă, trăsăturile acestuia reieşind din comportament/ limbaj/ relația cu celelalte personaje etc. (trăsături şi secvențe din care reies acestea). pil lin f a b Portretul moral este complex, fiind realizat mai ales prin mijloace indirecte. Astfel, din li faptele sale reiese că este o persoană ..., dar și sigură pe sine, fapt evidenţiat în momentul în care /când.... În plus, este ... idee susținută de secvenţa: (citat, de ...9 Trăsătura sa dominantă de caracter este . asemenea, /În egală măsură, .... dă dovadă că este ..., fapt sugerat prin ... (se vor analiza toate elementele portretului moral şi se va pune în lumină semnificația lor!) Dintre trăsăturile evidenţiate de către autor în conturarea personajului X, admir...( - numesc o valoare morală pe care o identific la personaj), valoare morală cu care mă identific, cu care rezonez și pe care o consider esențială și în devenirea mea ca om. La rându-mi, ....( detaliez momentele în care și eu dau dovadă de această valoare morală). Aşadar, întâmplarea prezentată este destul de sugestivă pentru transmiterea unei valori morale cititorilor: importanța prieteniei/ a generozității/ toleranța/ curajul de a depăşi orice literară opera .."scrisă de ..... obstacol etc. Un alt personaj care seamănă cu X este Y, din Din punctul meu de vedere, X ar putea fi un model / un antimodel pentru toți copiii, deoarece...
cine ma poate ajuta?sunt in clasa a 7a​