👤
Laura447
a fost răspuns

18. Citeşte cu atenție parabola indiană care urmează. Care este tâlcul ei? Formulează-l într-un enunţ. Dezvoltă această idee într-un text coerent.

Cerşetorul şi regele Norocul trece uneori pe lângă noi, și încă destul de iute, după cum populară indiană. Un om sărman, care abia îşi ducea zilele cerşind din poartă-n poartă, a zărit într-o bună zi o caleaşcă de aur intrând în sat, iar în caleaşcă se afla un rege frumos şi surăzător. s-a isprăvit. Simt că regele cu chip luminos a venit aici doar pentru mine. Am să mă bucur de Săracul şi-a spus de îndată în sinea lui: suferințele mele au luat sfârşit, traiul meu nevoias l-a privit, încredințat că norocul n-avea să-l mai ocolească. Deodată, regele a întins o mână caleaşca in dreptul lui. Cerşetorul, care îngenunchease cu fruntea în țărână, s-a ridicat şi Ca şi cum ar fi venit, într-adevăr, pentru a-l întâlni pe omul cel sărman, regele a oprit firimiturile averii lui şi am să duc de azi înainte o viaţă lipsită de griji. spre cerşetor şi i-a spus: Ce-mi dai? sau să-şi bată joc de mine? se întreba el. Ori mă aşteaptă alte necazuri? Săracul, uimit și încurcat, n-a știut ce să-i răspundă. Regele vrea oare să glumească s Apoi, văzând surâsul regelui, chipul luminos şi mâna întinsă, a scotocit în traistă şi a găsit câțiva pumni de orez. A luat un bob de orez şi i l-a dat regelui, care i-a mulțumit și a plecat ma departe în caleaşca trasă de caii nemaipomenit de iuți. Seara, cerşetorul şi-a golit traista i a găsit un bob de aur. A început să plângă amar... - De ce oare nu i-am dat tot orezul? cum arată o poveste​