extrase, Aplicații 1 Notează, în caiet, trăsăturile morale ale lui Ionel pe care le deduci din pasajele e Coniță! uite Ionel! vrea să-mi răstoarne maşina!..." ,,El a pus sabia în teacă, salută militărește și merge într-un colț al salo- fel de fel de jucării. Dintre toate, maiorul alege o trâmbiţă şi o tobă. Atârnă nului unde, pe două mese, pe canapea, pe foteluri și pe jos, stau grămădite toba de gât, suie pe un superb cal vânăt rotat, pune trâmbiţa la gură și, legănându-se călare, începe să bată toba cu o mână și să sufle-n trâmbiţă." „Și cu sabia scoasă, începe să atace strașnic tot ce-ntâlnește-n cale. În şi cafele. Cum o vede, maiorul se oprește o clipă, ca şi cum ar vrea să se re- momentul acesta, jupâneasa cea răgușită intră cu tava aducând dulceață culeagă fiind surprins de inamic. Clipa însă de reculegere trece ca o clipă, şi maiorul, dând un răcnet suprem de asalt, se repede asupra inamicului." ,,Maiorul sare de gâtul mamei și o sărută... Mamei îi trece." Da tu de ce tragi? mă-ntrerupe maiorul lucrând cu lingura în che- seaua de dulceață..." 31 F „Întind țigareta mea, militarul o aprinde pe a lui şi, fumând, ca orice militar, se plimbă foarte grav de colo până colo." trăsături ale mar părere ai despre re sunt cuvintele aginează-ți cur şoni. Ce îi va sp dică persoana el care povestes um ți se pare a ările? Faptul c ăguţ, maioraș e atitudine are e variantele u fici alegerea: binevoitoare: critică; um ți se pare áspuns. nerespectu indiferentă binevoitoa. Provoc Dacă Ionel