1. Identificați tipul de registru folosit în următoarele texte literare şi argumentați:
a. ,,O fi găinar, d-ăia de ciordeşte... Mucles..." (Groapa, Eugen Barbu)
b. ,,Bonsoar-bonsoar; zic: Pardon, domnule... Merg aşa de un caprit (capriciu), de un pamplezir (plăcere)... Ce pofteşti, mă musiu?" (O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale)
c. ,,Iacov Eraclid, poreclit Despotul, perise ucis de buzduganul lui Ştefan Tomșa, care acum cîrmuia țara, dar Alexandru Lăpuşneanu, după înfrîngerea sa în două rînduri, de oştile Despotului, fugind la Constantinopol, izbutise a lua oşti turceşti şi se înturna acum să izgonească pe răpitorul Tomşa şi să-şi ia scaunul, pe care nu l-ar fi perdut, de n-ar fi fost vîndut de boieri. Intrase în Moldova, întovărășit de septe mii spahii şi de vreo trei mii oaste de strînsură. Însă pe lîngă aceste, avea porunci împărăteşti cătră hanul tătărilor Nogai, ca să-i deie oricît ajutor de oaste va cere. Lăpuşneanul mergea alăturea cu vornicul Bogdan, amîndoi călări pe armasari turceşti şi înarmați din cap până în picioare." (Alexandru Lăpuşneanul, C. Negruzzi)
d. ,,- la poftim de încalecă pe Bălan, jupâneasă - zise părintele de tot posomorât - să facem pocinog Sfântului Nicolai cel din cui. Și cu toată stăruința lui moş Fotea şi a lui bădiţa Vasile, Smărăndița a mâncat papara, şi pe urmă şedea cu mâinile la ochi şi plângea ca o mireasă, de sărea cămeşa de pe dânsa. Noi, când am văzut asta, am rămas înlemniţi. Iar părintele, ba azi, ba mâine, aducând pitaci şi colaci din biserică, a împărţit la fiecare, de ne-a îmblânzit, şi treaba mergea strună: băieţii schimbau tabla în toate zilele, şi sâmbăta procitanie." (Creangă, Amintiri din copilărie)
e. ,,Mă bate soarele cald de aprilie Ghici ce fac. Da, mă cunoşti deja bine tu, tu, cititor al poeziei lui M. C. : evident, mă duc la oglindă Arăt mişto în halatul meu de pâslă verde (...) Kitty învață dincolo şi brusc încep să-mi spun că-n definitiv- şi mă simt ok." (Mircea Cărtărescu)
f. ,,Instrumentul pentru măsurarea rezistenţelor electrice este ohmetrul." (Legea_lui_Ohm)