Model de test sumativ Subiectul 1. Citeşte en atenție textul de mai jos și răspunde intrebarilor formulate pe baza lui: Maine se deschid şcolile. Nu cred să fi aşteptat cineva ziua asta ca mine Noaptea, care trebuie să-i Jack loc pe pământ, ramane albă. Nu pot så inchid ochii. Un framant, a nerabdare chudată îmi Jură somnul Când zorile suród lo ferestre, sar din așternut şi primul meu gând e să aflu cat e ceasul Pendula, draga mea prietend, mi l-a ghicit. Bate patru lovituri sonore, prelungi, care răsună prin toată fiinta mea Peste o oră plec cu tata la Craiova. Toți ai casei s-au trezit. In sufragerie, ceaiul mă aşteaptă flerbinte, il sorb in grabă. Mama, care imi pregăteşte de trei zile bagajele, tot mai găseşte câte ceva de pus. E ingrijorată şi tristă, de parcă m-aş duce la război, îmi dă mereu sfaturi cum să mă păzesc de raceala, de colegi rài şi de altele. Vine şi tata, Mama ii spune: - Stroe, trebuie neapărat să vorbeşti cu directorul să-l supravegheze indeaproape. Tata incurvlinjeară ticut. Pare cam plictisit de atâtea stăruințe, il cunoaşte pe directorul liceului, au fost colegi de facultate. Asta nu-i rau deloc. Cobor în curtea casei. Afară e răcoare şi umed. Simt un fior de gheață prin șira spinării, încă nu s-a crapat de ziua Vazduhul e o umbră deasă care topeşte särile. Dealul din spatele casei arată ca o matahala apocaliptică, gata să se napustească asupra mea. Grivei, dulaul, rasare deodată ca din pământ, se gudură şi sare cu picioarele pe mine. Il cert, dar lui nu-i pasă. O zbughește prin ograda, rasfatar, Alerg dupà el, färä să-l prind. Latrá voios şi-i pare bine de joacă. L-aş lua cu mine la oraș, dar nu se poate. E in stare să sfâşie oamenii de acolo, sălbaticul, căci nu prea ştie multe. Må abat pe la grajd. Moş lonità a scos trăsura din şopron. Acum inhamă caii şi pufaie tacticos din hdea. -Bună dimineata, moşule! (Mihail Drumeş, Elevul Dima dintr-a şaptea) Transcrie, din primul alineat, un cuvânt derivat şi un cuvânt compus.
Nu gasesc un cuvant compus . am nevoie urgent , va rog