Învăţătorul Basil Drăgoşescu a intrat în clasă, aşteptat cu nerăbdare de elevi. Vom face mai întâi lecția de română. După aceea vă voi împărtăşi roadele compunerilor pe care mi le-ați dat ieri. Vă voi controla acum, ca de obicei, tema zilei. Şi învățătorul trecu printre bănci, făcând observațiile corespunzătoare. În faţa elevului Caragiale se opri, atras de claritatea formei de exprimare a acestuia. - Ascultă, Caragiale, lămureşte-ne: de ce ai scris aceeași idee în mai multe forme? Vedeți, răspunse Caragiale, eu mă silesc să strâng în cât mai puține cuvinte gândurile mele. - Va să zică încerci să exprimi aceeași idee într-o formă mai scurtă? Da! Și o să scriu până socotesc că-i bine. Așa am făcut şi acum. Prima formă era așa: „Cel care învață bine are şi multe bucurii". Pe urmă am început să scurtez până am ajuns la: ,,Cine învață se bucură". - Nu-i rău! Scurt şi limpede. Apoi învățătorul se adresă elevilor: Ați auzit, băieți? Cine învață se bucură! Să învățați, că părinții voştri tru- desc şi asudă din greu, ca voi să puteți învăța carte. Învățătorul mai observă în caietul lui Iancu texte copiate, ici, colo subliniate cuvinte sau expresii. Se bucură. Apoi se îndreptă spre catedră: Voi începe cu elevul Caragiale Luca Ion. A scris într-o pagină și jumătate mai mult decât au scris alții în şase. Acum nu mă mir cum de-a izbutit. E rodul strădaniei lui. Și punctuația a pus-o ca lumea. Și orto- grafia este corectă, iar forma, foarte îngrijită. Bravo, Caragiale! Şi învățătorul Basil Drăgoşescu îi întinse elevului Caragiale Luca Ion caietul, pe pagina căruia scrisese cu creionul roşu un zece cât roata carului de mare... cautati in dictionsr explicatie cuvintelor catedra stadanie. descrie personajele textului.Ce te ajuta sa realizezi descrierea? Spune-ti parerea despre text continuand gandul. Textul impresioneaza prin... M-am amuzat cand... Din text am invatat sa... Cel mai captivant a fost momentul... Am admirat...(o însușire a personajului)... Daca as avea posibilitatea... dau coroana +60 puncte