o substanță neagră și urât mirositoare. 7. labe şi se dădu la o parte. Era o pasăre care căzuse în balcon. Tot corpul ei era acoperit de de un obiect care se apropia cu viteză. Agil, sări imediat în Se cere : Zorbas se apropie, iar pescărușa încercă să se ridice în picioare: Nu a fost o aterizare prea elegantă, mieună el. îmi pare rău, nu am putut altfel! Auzi, arăți groaznic. Ce ai pe tine? Și miroși îngrozitor, mieună Zorbas. M-a prins o maree neagră, se tângui pasărea. Nu spune una ca asta. De ce nu zbori până la Grădina Zoologică? Acolo sunt veterinari care ar putea să te ajute. Motanul o linse pe cap. (text adaptat, Luis Sepulveda---Povestea unei . pescărușe și a motanului care a învăţat-o să zboare) 1. Identifică toate verbele din text, subliniindu-le apoi analizează-le stabilind pentru fiecare: numărul (singular sau plural), persoana (I,II sau III), timpul (trecut, prezent sau viitor) şi forma (afirmativă sau negativă).* 2. Transcrie trei verbe la timpul prezent, din text, la alegere și trece-le la timpul trecut, apoi viitor. 3. Transcrie 3 verbe, din text, la alegere, la forma afirmativă și notează-le forma negativă. 4. Alcătuieşte propoziţii cu următoarele verbe: stătea, ai, nu am putut.