👤

5 ianuarie 2011 Ora 13.45, venind din Hollywood - Florida, am ajuns în Portul Everglades. (...) Odată ajunşi în port, am început formalităţile de îmbarcare. Mai întâi, am completat chestionarul de sănătate şi apoi formularul de vize de intrare în ţările unde vizele se iau de pe vapor, precum Papua Noua Guinee, Vietnam, Emiratele Arabe Unite etc. (...) După cină, mi-am aranjat bagajele în cabină, treabă care mi-a luat mai bine de două ore, însă satisfăcut că acest aranjament va dura patru luni. În toate călătoriile mele de până acum, mă bucuram atunci când îmi aranjam bagajele de drum, în dulapuri, pentru cel puțin 3-4 nopţi, în camera de hotel. 6 ianuarie 2011 În România acum este gerul Bobotezei şi aici sunt 25-27° C/ 80° F. Itinerariul pe care l-am parcurs în cele 24 de ore de drum fiind: plecarea din Fort Lauderdale, Portul Everglades, am ieşit prin Strâmtoarea Florida, dintre Peninsula Florida şi Insulele Bahamas, spre Hollywood Florida-Miami, apoi Key Largo, Key West, mergând spre Golful Mexic, am coborât spre Cuba,apropierea capitalei Havana, apoi pe lângă Pinar del Rio şi Peninsula Yucatan, prin aşa-zisul Canal Yucatan, am coborât spre Indiile de Vest, din Marea Caraibelor. Mâine de dimineaţă ne vom opri în Arhipelagul Insulelor Antile, în jurul orelor 8.00 p.m., unde vom ancora în Georgetown, capitala Insulelor Cayman, oraş ce se găseşte în cea mai mare dintre cele trei insule, Grand Cayman, insulele fiind sub Dominion Englez şi situate cam la 100 mile de Jamaica. În momentul în care scriu aceste rânduri, ecranul vasului care marchează traseul permanent ne spune că suntem la latitudinea N de 21° 21' 71" şi longitudine W de 84° 57' 54", temperatura aerului 24° C/ 75° F, între oraşele Cancun - Mexic şi Pinar del Rio - Cuba, 1 mergând cu o viteză de 34 MPH, adâncimea apei de 339m/ 1100 ft. (picioare) şi am parcurs cam două treimi din lungimea primei etape.
a. Indică tipul textului: literar/nonliterar.
b. Transcrie doi indici de timp.
c. Notează patru indici de spațiu. (Pompiliu Manea, Peregrin pe cinci continente)
g. Transcrie secvența care face referire la experienţa de călător a acestuia.
d. Rescrie patru detalii ale spațiului parcurs.
.e. Prezintă evenimentul la care se face referire în text.
f. Notează secvențe care indică implicarea autorului în text.
h. Textul se referă la fapte și locuri reale/ imaginare, deoarece ......
i. Notează minimum cinci termeni tehnici/ ştiinţifici din text.​