👤

Rezumat. Ajuns calfă la găitănărie, vorbea frumos şi cu patimă în mijlocul tovarășilor săi. De când eram d-o şchioapă pricepusem lumea, le zicea el. Înțelesesem bine de tot că o cârpă din gunoi este o muncă de om pe care te faci stăpân dacă o pui deoparte. Şi dacă mama îmi dădea un ban de trei ca să-mi iau un simit, eu mă uitam în ghiozdan: de aveam felia de pâine, sănătate bună, aveam ce mânca. Nu te saturi cu pâine? Ce-ţi trebuie simiți? Şi puneam banul bine. Și un ban peste altul fac doi, peste doi dacă pui altul, fac trei... Râdeți voi... râdeţi... Da vânturați banii în mâini și veți simți ce răcoare ține când vă e cald, şi ce cald când vă e frig. E destul să te gândeşti ce poți face cu banii, ca să și guști bucuria lucrului pe care nu l-ai cumpărat. Ai simțit bucuria?... De ce să-l mai cumperi?__ Râdeți voi, râdeți... Ce lucru poate fi mai luminat ca un jeratec de galbeni întinşi pe o masă?... Voi râdeţi... râdeți cu hohote... Nişte risipitori... în viața voastră n-o să gustați adevărata bucurie... [Hagi-Tudose de Barbu Ştefănescu Delavrancea (audiobook), fragment] -​