👤

gi Demult, foarte demult, corbul avea penele albe ca zăpada. Era frumos, dar nu vedeau că se apropie corbul, păsările îşi ascundeau în grabă era iubit de celelalte păsări pentru că îi plăcea să fure. Când lucrurile pe care le aveau, însă corbul le găsea de fiecare da- tă şi le ducea în cuibul lui din vârful unui brad înalt. Într-o dimineaţă, corbul a auzit o pasăre cântând bucu- roasă în pădure. Penele galbene ale păsării străluceau pre- cum razele soarelui prin desişul frunzelor. O să prind eu pasărea aia! îşi zise corbul, şi aşa făcu. -Ajutor, ajutor, strigă pasărea şi începu să plângă. Celelalte păsări erau plecate departe, aşa că nimeni - Corbul mă va răni, strigă ea din nou. Ajutor! Numai un vierme micuţ, ascuns în căsuţa lui îngustă, din creanga copacului, îi auzi strigătul de ajutor. - Eu nu sunt puternic şi nu pot zbura, îşi zise viermele, dar pasărea galbenă a fost bună cu mine şi nu m-a mâncat, aşa că voi face şi eu tot ce pot să o ajut! Când a apus soarele, corbul a adormit. Atunci viermele a ieşit din ascunzătoa- rea lui, s-a târât uşor în sus pe scoarţa copacului şi i-a legat picioarele cu fire de iarbă. Zboară acum, şopti viermele către pasăre. Să vii să mă vizitezi din când în când. Eu rămân să îl învăţ pe corb să nu mai fie rău cu celelalte păsări. Micuţa pasăre galbenă îşi luă zborul fericită. Viermele adună rămurele şi muşchi, bucăţi de scoarţă şi iarbă, le aşeză pe toate în jurul bradului în care îşi avea cuibul corbul şi le dădu foc. Flăcările cuprinseră în curând trunchiul copacului şi ajunseră până sus, la 3 corb nu o auzea. Foc! Foc! strigă corbul speriat. Veniţi să mă ajutați! Cuibul meu arde! Dar pe păsări nu le interesa. - Este un hot, vorbeau ele, lăsaţi-l să ardă! Ar fi o pedeapsă binemeritata 5 Încet-încet, focul cuprinse şi legăturile de iarbă care îi prindeau picioarele şi corbul reuşi să îşi ia zborul. Într-adevăr, scăpă de foc, însă de acum înainte nu mai avea de ce să umble tanţoş şi mândru. Penele sale, odinioară albe şi strălucitoare, erau acum îmbâcsite de fum şi negre, la fel ca sufletul său.

2 '
timpul desfășurării acțiunii din introducere Rămâne același pe tot parcursul întâmplărilor sau se schimbă motivează

3
Enumeră personajele în ordinea apariției lor în text Precizează dacă toate personajele apar în la începutul povestirii ​