👤

Evaluare - clasa a VIII-a Citeşte cu atentie textul următor, apoi răspunde cerintelor: ,,În camera de la stradă a unchilor mamei, deasupra sc deasupra televizorului, era tabloul în ulei despre care ţi-am spus că m peisaj de iarnă, câteva pete negre pe post de păsări, vreo doi co gheare... Eram singură în camera cu pricina, cu un caiet de desen în vremea aia. Era vară, şi razele soarelui pătrundeau în încăpere, lucr anumite ore. Desenam, ca întotdeauna, o casă strâmbă, cu un găre două ferestre cam strâmbeşi ele, flori roşii în fereastră, flori cât casa dreapta şi un norişor dolofan în cel din stânga. Razele soarelui din cele intrate pe fereastră, dar nu le comparam, desenam „din im concentrată la foaia de hârtie uşor poroasă a caietului şi la vârfurile cr mi le ascuțise Nenea Ionel cu ascutitoarea cu manetă, cea care cânta capul, camera în care mă aflam se schimbase, se însufletise, ca-n p Hauff." (I.Pa Partea I 1. Precizează numărul de litere şi de sunete pentru cuvintele: unchilor 2. Extrage, din primul alineat, doi termeni care conțin diftongsi unul c 3. Extrage, din text, trei cuvinte formate prin mijloace diferite, pe car 4.Transcrie din text un indice de spațiu, respectiv unul de timp. 6p 5. Precizează tipul de narator din text, ilustrându-l cu o secvență 6p 6. Stabileşte tiparul textual predominant, argumentând alegea cu o sect 7. Demonstrează prin enunturi omonimia cuvintelor lacs care. 6p 8. Precizează cărui registru lingvistic se încadrează textul dat. 6p 9. Extrage din text două figuri de stil, pe care le vei numi. 6p 10. Asociază fragmentul dat cu un alt text citit, precizând tema comun Partea a II-a Redactează un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să rela s-ar fi putut petrece în camera din textul citat. 30p (secventă descripti OOerHUAWEI P40 lite OO ALQUAD CAMERA​