Linde romana Filiera teoretică - Profilul umanist; Fillera vocațională-Profilul pedagogic • Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă zece puncte din oficiu, . Timpul de lucru efectiv este de trei ore. SUBIECTULI Citeste urmatorul fragment: Varianta 5 (50 de puncte) Era in anul 1938. Apăruse cartea mea. [] Si, in momentul acela, noi coboram- mi se pare că strada e in pantă-şi urca un bărbat cu un pas greol, cu părul alb, cu ochi frumoși, negri, și au avut un moment de ezitare, n s-a părut, și Camil, și Lovinescu, dar s-au oprit, cu toate că erau in polernică drastică i-atunci, Camil mi prezentat pe Lovinescu. Lovinescu s-a uitat mirat la mine, pentru cá párean mai tanáră decât eram de fapt, imka spus: „Dumneata ai scris Pânza de păianjen? Dal Pai am lasat vorba de atâtea ori [..] să vii la cenaclu, la Sburătorul. De ce n-ai venit până acum?" Nu ştiu ce-am spus. După ce ne-am despărțit-şi acest lucru iarăşi l-am povestit, pentru că este foarte impresionant faţă de ceea ce știam eu sau credeam despre personalitatea lui Camil-m-a luat de mână Camil Petrescu şi m-a dus într-o cofetărie și mi-a spus Vreau să stăm de vorbă, pentru că nu trebuie să treci peste ziua asta, peste clipele acestea, fără să-ți aminteşti de ele toată viața. Să nu te laşi influenţată de polemica dintre mine și Lovinescu. probabil c-ai fost influențată dacă te-a invitat şi nu te-ai dus. Să ții minte numai atât, că este cea mai importantă zi din viața ta. Lovinescu este un om de cultură şi are o poziție în literatură pe care nimeni n-a avut-o de la Maiorescu până la noi..." Şi mi-a tinut o adevărată lecție. [-] Și așa s-a întâmplat că am ajuns în faţa maestrului. Și pot să spun că, într-un fel, destinul meu literar s-a hotărât atunci, pentru că, deşi cartea mea apăruse, deşi scriseseră despre mine Pompiliu Constantinescu şi alti critici de aceeaşi valoare, deşi nu pot să spun că m-am format la cenaclul lui Lovinescu, pentru că tot ce-am citit acolo, sau aproape tot, erau lucruri pe care pe parcurs le publicam sau mi se publicau, la Viaţa Românească şi la Revista Fundaților, totuşi a avut o importanţă extraordinară această întâlnire. Pentru că Lovinescu, fie că a bănuit, fie că n-a bănuit, dar m-a întrebat: „Ce-ai de gând să mai scrii? Foarte bine, foarte frumos, ai scris o carte. Ei, acum ce faci? Cum va urma? Ce se va întâmpla mai departe?" Nu ştiu cum a dibuit că eu nu am intenţia să mai scriu altă carte. Am avut ceva de spus, am spus şi nu voiam să devin scriitoare. Adică nu credeam că voi fi în stare şi nu simteam nevoia să scriu cărți. Simțisem nevoia să scriu o carte. Dar Lovinescu nu m-a lăsat şi m-a intrebat așa: „Hai, hai, spune, ce-ai de gând să mai scrii? Vezi că unii și alții te mai înţeapă ici, colo, că e cartea așa, că e cartea pe dincolo, dar, mă rog, de aia sunt ei critici... și cam toți te bănuiesc pe undeva c-ai pus toată experienţa pe care o aveai într-o singură carte. Ce-i adevărat în chestia asta şi ce ai de gând să scri? In momentul acela am fost atât de impresionată de această bănuială şi am fost atât de impresionată de prietenia cu care îmi vorbea şi de încrederea pe care simțeam că o are în mine, încât n-am îndrăznit să-i spun că nu voi mai scrie. Şi am spus: „Mai am o singură experienţă pe care n-am pus-o în cartea asta." „Și care anume?" Experienţa scrisului. Am pus tot. Dar n-am pus anii în care am scris. Despre anii în care am scris, despre această cursă de obstacole, despre această ocnă, despre cioplitul în piatră sau la sare, care este scrisul, eu n-am ştiut. Experienţa asta n-am avut-o şi experiența asta vreau s-o pun în carte, adică vreau să scriu despre cum se scrie o carte și eroina mea voi fi eu, dar într-o altă perioadă, în perioada scrisului." Şi mi-a spus: „Interesant. Foarte interesant." Cella Serghi, E. Lovinescu evocat de..., în volumul Amintiri şi evocări despre E. Lovinescu A. Scrie pe foaia de examen, in enunţuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la textul dat. Probă scrisă la limba şi literatura română Filiera teoretică-Profilul umanist; Filiera vocaţională - Profilul pedagogic Pagina 1 din 2 1. Indică sensul din text al secvenţei ai de gând. 6 puncte 2. Menţionează două titluri de reviste care publicau creațiile Cellei Serghi, utilizând informaţiile din textul dat. 6 puncte 3. Precizează atitudinea lui Camil Petrescu față de E. Lovinescu, justificându-ţi răspunsul cu o secvenţă semnificativă din textul dat. 6 puncte 6 puncte 4. Explică motivul pentru care Cella Serghi consideră că E. Lovinescu i-a marcat destinul literar. 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o caracteristică pe care o are experiența scrisului, în viziunea autoarei. 6 puncte