EVALUARE 1 Citeşte cu atenție textul următor pentru a răspunde cerintelor formulate. Maitreyi mi s-a părut, atunci, mult mai frumoasă, în sari de culoarea ceaiului palid, cu papucii albi cusuți în argint, cu şalul asemenea cireşelor galbene şi buclele ei prea negre, ochii prea mari, buzele ei prea roşii creau parcă o viață și mai putin umană în acest trup înfăşurat şi totuşi transparent, care trăia, s-ar fi spus, prin miracol, nu prin biologie. O priveam cu oarecare curiozitate, căci nu izbuteam să înteleg ce taină ascunde făptura aceasta în mişcările ei moi, de mătase, în zâmbetul timid, preliminar de panică, şi mai ales în glasul ei atât de schimba în fiecare clipă, un glas care ar fi descoperit atunci anumite sunete. Vorbea o englezească fadă şi corectă, de manual, dar de câte ori începea să vor- bească, şi eu şi Lucien nu ne puteam opri să n-o privim, parcă ar fi chemat vorbele ei [...]. Şi deodată aud un râs nestăvilit, contagios, un râs de femeie şi de copil în acelaşi timp, care trecea de-a dreptul în inimă şi mă înfiora. Plec mai mult capul pe fereastră şi atunci zăresc în curte, trântit pe cele două trepte, trupul aproape descoperit al Maitreyei, cu părul în ochi, cu brațele pe sâni - şi o văd mişcând din picioare, cutremurându-se de râs, în cele din urmă repezindu-şi papucii, cu o aruncătură de gleznă, tocmai la celălalt capăt al zidului. Nu mă săturam privind-o, iar acele câteva minute le-am simțit veşnice. Nu ştiu ce spectacol sacru îmi apărea mie râsul ei şi sălbăticia acelui trup aprins. Mi se părea că săvârşesc un sacrilegiu, privind-o, dar nu găseam vointa să mă despart de fereastră. Plecând, îi auzeam râsul prin toate sălile prin care am trecut. (Mircea Eliade, Maitreyi) 4p.
1. Precizează ce moment (etapă) al iubirii înfăţişează fragmentul dat. Dă exemplu de scene similare din alte opere literare (epice, dramatice) citite de tine. 2. Precizează tipul de narator şi de viziune narativă ce se regăsesc în secvențele citate. 4p. 3. Identifică în text mărci ale subiectivității. 4p. 4p. 4. Precizează ce anume găseşte povestitorul fascinant în ființa Maitreyei. 5. Transcrie două figuri de stil diferite din fragmentul citat, utilizate în portretul fetei. 4p. 6. Precizează care este rolul stilistic al imperfectului în fragmentul citat. frază a textului. 4p. 4p. 7. Comentează ulti 4p. 8. Ilustrează conceptul operațional de monolog, folosind ca suport textul de mai sus. 9. Realizează o scurtă caracterizare a Maitreyei, folosind numai informațiile din textul 8p. dat. Total - 40p. Timp de lucru: 30 de minute