👤

Realizează, în limita a 1-1,5 pagini, o caracterizare a personajului doctorul Margulis, în baza fragmentului dat: (Actiunea are loc în România, la Bucureşti, la sfîrşitul secolului al XIX- lea.] - Sunt un om cinstit! În ultimul timp, doctorul Margulis răsucea tot mai des cuvintele astea în minte. Nu le pusese la îndoială, i-ar fi fost ruşine s-o facă. Cu doi ani în urmă, dăduse peste anunţul ipotecarului și se dusese la adresa dată. Ipotecarul arăta a om de incredere, fată deschisă, ochi blânzi. I se recomandase Ionescu. Doctorul venise şovăitor, dar plecase convins: merită să încerce! O făcuse fără ştirea soţiei, fără ştirea nimănui, de fapt, pentru că nu se mai descurcau în nici un fel cu banii. Ar fi vrut să o trimită pe fiica sa Iulia la facultate, era obligat să-şi plătească servitorii şi pe profesorul fiului său Jacques. Casa lor avea nevoie urgentă să fie renovată, se scorojise și ploua prin acoperiş. Pentru toate acestea şi pentru că omul are dreptul să spere oricând că viitorul va fi mai bun decât prezentul, semnase ipoteca și luase împrumutul I se dăduseră toate asigurările că, şi dacă va depăşi termenul cam apropiat, de doi ani. pentru înapoierea împrumutului, el, domnul Ionescu, nu se va grăbi, îi dă cuvântul de onoare, el ştie ce înseamnă nevoia, de asta împrumută. Pune acest termen ca să-i ajute pe clienţi să scape de datorii mai repede, ştie că termenul scurt e cel mai bun stimulent. Doctorul plecase liniştit. In doi ani aproape că nu se atinsese de bani, n-avusese curajul s-o facă, pentru ca, la nevoie, să-i poată da îndărăt, chiar cu dobândă cu tot, şi nu apucase să realizeze nimic din ce-şi pusese în gând. Termenul se apropia văzând cu ochii. Şi abia atunci au apărut două probleme: Ionescu îi înstrăinase chitanţa şi noul proprietar i-a atras atenția că dobânda nu era pe an, cum îi spusese Ionescu, ci pe lună! Într-adevăr aşa scria în contract, dar cu litere foarte mici. Abia acum îi fu limpede că acel lonescu una îi spusese şi alta il pusese să semneze, iar el a avut încredere în cuvântul lui. Când a consultat un avocat, acesta i-a spus că a fost neatent, naiv, că a procedat ca un bolnav care se tratează la babe în loc să meargă la doctor. A crede in cuvântul unui om nu mi se pare neapărat o naivitate, domnul meu, şi n-aş spune că mă convinge comparatia dumneavoastră. Intr-o lume în care onoarea și cuvântul nu mai merg împreună, eu. unul, n-aş mai vrea să trăiesc. Ioana Pârvulescu În compozitia ta, vei ține cont de următoarele cerinţe: Stabilirea, prin două argumente, a tipului uman reprezentat de personaj. Interpretarea adecvată a atitudinii lui Margulis față de ipotecarul lonescu. Formularea şi argumentarea unei concluzii cu referire la comportamentul personajului. în raport cu valorile acestuia. Referinţa convingătoare la un personaj similar din literatura studiată. (Ordinea încadrării parametrilor în text este la alegere, dar fiecare va începe din alineat)​