Aprofundare/Excelentă 3 Citepte cu atentie textul care urmeaza apoi rezolva cerintele care curg run de lavd aunt munt prapasti Cine sunt? Nu-mi pot aduce aminte Tot ce vad in fata mess Ce Dumnezeu caut aici? Dar numele Lui nu este binevenit in aceste tinuturi Aici sunt ghetur eterne p sad maret s abstruso Arma Nu pot prvi in jos ca sd-mi våd macar varful Incalanlor, pe care le a metal incep sa alunec, cu arma In falà (e un fel de caduceu" Inaripat), prin aceste iadun. Nu am timp sa-ma instinct de conservare Påsan de foc, diavoli estropiati, zombies, mumi, vârcolaci se azvârl inainte, s alte intreban despre conditia mea Caci apar Monstri. Nici el nu ştiu cine sunt şi de ce putere sunt insufletu sfere de flacara, te napadesc cu duhon sulfuroase extermin cu zecile, eliberând limbi de jad din magicul cadu alunec rapid prin tinutul melancoliei, cu câte-un copacel Inchircit pe alocuri, mà feresc de vâpäile dureroase Cristale Violacee, roze sau limpezi ca gheața. Ele sunt forta şi sânătate. De câte ori ating unul, o mare lum celor care-mi vor sângele Când sunt atins, viata imi scade, puterea se duce Din fericire, pe pământ sunt prese iradiaza si ma simt deodată mai bine. Pátrund acum in temnife. E o cetate a morții şi a vicleniei. [..] Intru pe co doare de piatra Uşi secrete se deschid, trape cedează. [...] Fiecare nouă odaie e înțesată cu demoni. Sunt do gerez din sute de ràni, dar nu mi-e frică şi nu mă pot opri. Sunt întocmai ca Ei. Dar bun. Nu-i timp pentru a o Arma care carbonizează. Și viclenie. Acum caut cheile. Cea de opal, cea de turcoaz şi cea de malachita Sa gandun Mă atacă viespi mecanice. M-am rătăcit pe culoare. Apäs resorturi. Fug in sus pe scări în spirala. Alun pe podele de lavă care-mi ard tålpile. Am Cheile. Ucid hoarde de căpcauni până dau de prima poartă. Aici cristale sunt mai rare [...] Trec de poarta de opal, apoi de cea de turcoaz. N-o pot găsi pe a treia. Viața îmi scade mere Monstni mi se funşează prin spate şi må frig cu ghearele lor. Alunec disperat pe esplanade**** de fosfor. Deodat arma-mi dispare şi-mi văd acum înainte doar brațele goale, păroase. Nu mă mai pot apăra. Fug, må ascun diavoli zbiará triumfatoni. Merg în echilibru pe o punte ca o lamå de brici. Sunt dincolo. N-am mai ajuns pe aid Sunt steluri de stâncă, tragice și mărețe. Intru în defileul putreziciunii, înțesat de carcase de om. Într-o nișă găsesc Evoe! - o formidabilă Armă. [...] Lupt cu Balaurul. N-am timp să văd cum arată. Îl învălui continuu cu bilioane stelute otrăvite. Urletele-i sunt de nesuportat. Se zbate agonic, nu mai poate sufla jerbele lui de iridiu. Se înţepenests brusc. Se vitrifică. Se sparge în țândări. E praf şi pulbere. Dar și sănătatea mea e aproape la zero. Abia mă ma târăsc către poarta de malachită, ce se ridică, încet, ca să mă primească. Ating cu palma răşchirată semnul magic Pe cine-am învins? Pe cine-am salvat? Al cui erou sunt? Beau apa uitării şi, pe când mă dizolv ca să mă reîn trupez in eterna, absurda mea metempsihoza *****, apuc să mai văd ecranul final: LEVEL 26 COMPLETED KILLED: 56/64 // SECRETS: 4/7// TIME: 1:23:45. (Mircea Cărtărescu, Computer games forever n Transcrie o secventa de 8-10 cuvinte care ind g) Limbajul folosit in text i se pare adecvat pe optiunea. In 50-60 de cuvinte Sunt de acord Nu sunt de acord Justificare "abstrus- neclar, încurcat; **caduceu-sceptru al lui Hermes, reprezentat printr-un baston cu două aripioare la vârf, înconjurat de doi şerpi, care, in Antichitatea greco-romană, reprezenta pacea şi comerțul; *** estropiați- schilodiți, mutilați; **** esplanade - stradă largă, având în mijloc alei bogat plantate cu arbori, iarbă şi flori; *****metempsihoză - concepție despre transmigrația sufletelor oamenilor care ar parcurge, după moarte, în vederea purificării, un lung şir de reîncarnări succesive în animale, plante şi oameni. h) Alcătuieşte rezumatul textului dat, in i) Răspunde la intrebarea iti pla varianta de răspuns. Varianta DA: Îmi plac jocurile p Varianta NU: Nu îmi plac jocu rezumat pls dau coroana