👤

1. Precizați tema textului selectat din roman, ținând cont de următoarele fragmente-cheie pen- tru fiecare secvență delimitată: a. ,,să fug pentru totdeauna"; b. „Simt nevoia sa viețuiesc așa cum vreau eu, luptând."/,,Dacă aş fugi, aş fi atât de puternic..."; c.,, am petrecut patru ceasuri de vorbă cu un va- gabond", „viață stranie", Constantinopol, Smirna, Cairo, porturi levantine"; d. ,neîncredere", ,,burghez detectiv"; e. ,,aventurile lui mă seduceau", ,,Neîncrederea în putinţa unei vieți de muncă şi rătăciri..."; f. „Am înţeles că mă leagă încă multe doruri de casă: mansarda, cărțile, romanul."/,,Nu ştiu cum se vor împăca dorurile acestea.". 2. Care dintre următoarele experiențe sau realităţi din text poate intra în categoria motivelor? • fuga de acasă, sentimentalismul, Şoseaua Kiseleff,vagabondajul, aventura, conformismul, căr- țile, ceainăria, berăria, grădina. 3. De ce credeţi că visează adolescentul la o viaţă asemănătoare aceleia a tânărului basa- rabean? Explicați cu ajutorul unor fragmente din text. Pe voi vă atrage? Exprimați-vă opinia, 16 încercând să vă imaginaţi cum va arăta viața voas- tră peste 20 de ani. 4. Tema romanului se dezvoltă în primul rând prin personajul principal. Care sunt mijloacele de caracterizare din acest text? Selectați fragmente ilustrative. 5. În fragmentele reluate mai jos, câteva cuvinte sunt evidențiate prin italic. De ce? a. ,,Eu mă tulburam nu de tot ce-mi spunea, ci de faptul că-i aprobam faptele." b. ,,trebuia să fur bani mulți de acasă". 6. Explicați caracterizarea pe care i-o face tână- rul, în glumă, partenerului de dialog: un „burghez detectiv". Căutați într-un dicționar explicativ al lim- bii române sensurile cuvântului ,,burghez". 7. Relația dintre cele două personaje poate fi des- crisă cu ajutorul unor perechi de antonime: atracție/ ral, cultură/incultură, siguranță/nesiguranță. Ale- respingere, conformism/nonconformism, moral/imo- geți una dintre ele şi prezentați relația din această perspectivă. Puteți propune, de asemenea, alte pe- rechi antonimice.​